latinica  ћирилица
16/01/2018 |  08:12 | Аутор: РТРС

Поледица у вишим предјелима

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерације БиХ одвија по мокрим и клизавим коловозима, а из Ауто-мото савеза Републике Српске возачима скрећу пажњу на поледицу, посебно у вишим предјелима.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

Јутарња магла смањује видљивост у котлинама, уз ријечне токове, као и на планинским превојима.

На дијеловима путева које пролазе кроз усјеке и поред камених косина могући су одрони земље и камења на коловоз.

Због радова на изградњи кружне раскрснице у Прњавору измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Клашнице један-Прњавор-Горња Вијака, а саобраћај регулише привремена сигнализација.

На дионици магистралног пута Клашнице један-Прњавор, због изградње ауто-пута Бањалука-Добој у зони укрштања са магистралним путем измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због санационих радова саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице у улицама 27. марта и Српске војске у Бијељини.

Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

У току су радови на дионици магистралног пута Лончари-граница Републике Српске/Брчко дистрикта и граница Републике Српске/Брчко дистрикта-Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из правца Брчког.

Ради безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

Због санационих радова, саобраћај се одвија једном траком наизмјеничним пропуштањем возила на дионици регионалног пута Обудовац два-Лончари.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, на дионици Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача, док се саобраћај одвија успорено на магистралном путу Бањалука-Јајце, на локалитету Српских Топлица.

У току су радови на изградњи новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До.

Саобраћај се одвија једносмјерно, преко привремено изграђеног моста у непосредној близини и регулисан је привременом сигнализацијим.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На регионалном путу Братунац три-Дрињача на снази је забрана саобраћања за теретна возила укупне масе веће од 3,5 тона и аутобусе класе "М3", док се забрана не односи аутобусе "Дринатранса" који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

На подручју Федерације БиХ видљивост је због магле смањена у котлинама и уз ријечне токове, посебно на путним правцима Коњиц-Мостар, Прозор-Јабланица, Ливно-Каменско-Присика, Мостар-Посушје, Груде-Љубушки и Бихаћ-Босански Петровац.

На путном правцу Бугојно-Нови Травник дува јак вјетар који мјестимично ствара мање сњежне наносе.

Због урушавања потпорног зида на дионици магистралног пута Ресановци-Дрвар, саобраћа се једном траком наизмјенично.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих чекања.

Извор: СРНА