latinica  ћирилица
15/01/2018 |  22:42 | Аутор: РТРС

Вигемарк: Опредјељење ЕУ за европску будућност БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је вечерас у Сарајеву, да опредјељење ЕУ за европску будућност БиХ и западног Балкана и даље остаје непромијењено.
Ларс Гунар-Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс Гунар-ВигемаркФото: СРНА

Вигемарк је на новогодишњем пријему који су организовали Делегација ЕУ и ЕУФОР рекао, да алтернатива ЕУ постоји, али да не може да понуди боље економске прилике, раст, дугорочну стабилност и наду која је потребна грађанима БиХ.

"Врата БиХ као будућој чланици ЕУ су отворена, а начини да се прође кроз та врата су већ свима познати. Лопта је сада на страни БиХ, а да би се постигао го, потребно је да сви играчи на терену сарађују", навео је он.

Истакао је да је протекла година била препуна различитих активности и политичких препуцавања, али да су пред крај године направљени одређени резултати, као што је усвајање сета закона о акцизама. Нагласио је да ће ова година бити веома важна за европски пут БиХ јер ће Европска комисија у фебруару представити нову стратегију која би требало да убрза процес европских интеграција за БиХ и земље региона.

Он каже да ће у мају у Софији бити одржан први самит ЕУ и земаља западног Балкана у посљедњих 15 година и да се нада да ће бити донесене "неке веома важне одлуке за све земље западног Балкана".

"Резултати у процесу интеграција захтијеваће да политичке странке у БиХ оставе по страни своје различите политичке ставове, барем када је ријеч о неким кључним питањима која се тичу ЕУ интеграција. Чини се да је заједнички став да нема спора да је ЕУ циљ којем сви у БиХ теже, тако да мислим да предстојећи избори не би требало да представљају непремостиву препреку за остваривање резултата", додао је Вигемарк.

Командант ЕУФОР-а Антон Валднер рекао је да је у протеклој години фокус ЕУФОР-а био на развоју тзв. одрживе стабилности.

"Током вјежбе Брзи одговор 2017 тестирали смо довођења наших резервних снага, а што је најважније, први пут смо се увјежбавали са припадницима Оружаних снага БиХ, али и са припадницима агенција за спровођење закона у БиХ", навео је Валднер.

Поручио је да ће ЕУФОР наставити да дјелује на такав начин, те да је импресиониран одговорним приступом послу припадника Оружаних снага и агенција за спровођење закона БиХ.

"Примјери сарадње које смо остварили током прошле године са различитим агенцијама и институцијама у БиХ укључују и надгледање рјешавања више од 1.600 тона вишкова муниције, а спровели смо и више од 100 инспекција локација за складиштење муниције и наоружања Оружаних снага. Омогућили смо и образовање о опасностима од мина за 16.000 угрожених становника у БиХ, а изведено је 65 обука", нагласио је Валднер.

Он је додао да ће Еуфор и током ове године, у сарадњи са партнерима, наставити да подржава напоре БиХ да се приближи ЕУ, кроз пројекте као што су наставак стратегије противминског дјеловања, наставак пројекта "ЕУ стар", а биће организоване и нове заједничке вјежбе са Оружаним снагама и агенцијама за спровођење закона у БиХ.

Пријему који је организован у кампу Бутмир присуствовали су и министар безбједности БиХ Драган Мектић, високи представник у БиХ Валентин Инцко, амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон, те многи домаћи званичници и представници дипломатског кора у БиХ.

Извор: СРНА