latinica  ћирилица
15/01/2018 |  20:06 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Страшна албанска тајна излази на видјело

Што се више ближи тренутак подизања првих оптужница за злочине тзв. ОВК, све је видљивије да су бивше вође ове терористичке организације сада већ у озбиљном страху. Тај страх се најпре односи на то да ће се сазнати истина о масовности и тежини, али и о бруталности злочина које је тзв. ОВК починила, пише Спутњик.
Косовски Албанци - Фото: AFP
Косовски АлбанциФото: AFP

Свједок Специјалног тужилаштва Косова Шкумбин Мехмети запалио је косовске медије тврдњом да је насиље у марту 2004. године организовала једна криминална група, уз подршку ратних странака, тајних служби и великих породица, преноси портал Коссев.

Мехмети је изјавио да је крајем 2001. године на Косову формирана криминална група која је починила многа послијератна убиства, укључујући политичка, а за успјешну "мисију" обећана им је амнестија. Иста група је “"ништена" крајем 2004. године, тврди он, уз напомену да су "банде Рамуша Харадинаја" директно утицале на косовско судство и одлучивале ко ће бити окривљен, а ко не.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај и предсједник скупштине Кадри Весељи и даље не одустају од планова да укину Закон о Специјалном суду за ратне злочине, а предсједништво косовске скупштине заказало је за сриједу расправу о овој теми.

Та сједница била је заказана за данас, 15. јануар, али је одложена. У међувремену, Стејт департмент је издао упозорење против путовања на Косово "због могућих терористичких напада", пишу приштински медији и преносе саопштење Амбасаде САД у Приштини, у коме се каже да терористичке групе настављају да планирају нападе на Балкану.

Јавни иступ Мехметија додатно је уздрмао ионако узаврелу политичку сцену у Приштини, на коју не могу да утичу, очито, ни Брисел ни Вашингтон, па се поставља питање да ли Албанци не желе Специјални суд за злочине ОВК, јер се плаше да ће још оваквих свједочења изаћи на видело?

Милован Дрецун, предсједник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије, за Спутњик каже да Албанци веома добро знају какве је све злочине починила терористичка ОВК и то не само над Србима, већ и над њиховим сународницима. Њихов страх је због тога реалан, јер би оптужбе овог суда офирали - шта су тачно радили и каква су све злодјела чинили, због чега би сама тзв.ВК, али и њени лидери пали у очима међународне заједнице.

- О томе, шта су све радили, ћути се. То је тајна албанског друштва која се годинама скрива на Космету, али у посљедње вријеме је све више оних Албанаца који су спремни да о свему свједоче. Они траже канале како би то урадили, упркос великом страху да могу да буду ликвидирани ако почну да говоре о вођама бивше ОВК, који су истовремено и вође организованих криминалних група - каже Дрецун.

Увјерен да је ово само почетак и да ће бити све више оних који ће бити спремни да говоре о свему, јер им је једноставно доста ћутања.

- Што се више ближи тренутак подизања првих оптужница за злочине тзв. ОВК, све је видљивије да су њене бивше вође сада већ у озбиљном страху. Тај страх се најпре односи на то да ће се сазнати истина о масовности и тежини, али и о бруталности злочина које је ОВК починила, чији је коначни циљ био да се Косово очисти од српског и неалбанског становништва, не бирајући средства. Дакле, страх од одговорности за почињене злочине јесте нешто што сада представаља доминантно расположење међу терористима из ОВК - оцјењује Дрецун.

Он је коментарисао и наводе потпредсједника Владе Косова и министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића, да је на дјелу "организовано насиље над Србима", уз подсјећање да су за седам дана забиљежена чак четири напада на српске породице, те да ризик да се прибјегне етничком насиљу над Србима увијек постоји.

- Међутим, не видим како би на тај начин спријечили подизање оптужница. Оно желе да се послуже триковима у парламенту и да пониште закон којим су формирана ова судска вијећа, иако постоји велики притисак да то не раде, јер морају да се суоче са злочинима које је ОВК починила. У овој фази они ће се држати тог формалног покушаја да би зауставили оптужнице, али су са друге стране запријетили евентуалним насиљем и то је она петиција коју су наводно потписали ветерани ОВК у склопу са изјавом Даута Харадинаја да ће се ОВК поново активирати, чим се прве оптужнице подигну. Они, дакле, остављају могућност насиља, али је питање - против кога би било уперено? Нису Срби формирали тај суд! Не знам шта би постигли ако би покренули талас насиља над Србима - каже Дрецун, и подсјећа да је сарадња Србије и Кфора данас веома добра.

Шкумбин Мехмети припадао је групи Фљорима Ејупија, Агрона Сулејманија (убијен), Бајрама Кићмарија, Аљбана Диздарија, Руждија Шаћирија (убијен), Ћерима Кељмендија, Ибрахима Кељмедина, Џавита Косумија, те Шкумбин Мехмети и тврди да "има доказ да је Фљорим Ејупи, у случају напада на аутобус Ниш експреса и у још једном догађају; наводно, имао "директну подршку" Кадрија Весељија, иначе лидера Тачијеве странке.

Извор: Спутњик