latinica  ћирилица
15/01/2018 |  18:41 ⇒ 16/01/2018 | 09:24 | Аутор: РТРС

Ухљебљење у институцијама БиХ, прича без почетка и краја (ВИДЕО)

До када ће бујати бх. администрација?
Институције БиХ - Фото: РТРС
Институције БиХФото: РТРС

У институцијама БиХ средином прошле године било је запослено 22.050 радника, а уколико се реализује предвиђена динамика запошљавања, тај број би на крају године могао бити чак 23.174 радника.

За плате и накнаде запослених у бх. институцијама овогодишњим буџетом планирано је 559,2 милиона марака или 8,6 милиона више него у прошлој години.

Осим законски регулисаних повећања плата полицијским службеницима, разлог је и повећање броја запослених. А ове године очекује се запошљавање 86 лица за затвор БиХ, десет у Дирекцију за европске интеграције. Десет нових радника планирано је и у Служби за заједничке послове, пет у Обавјештајно-безбједносној агенцији, три у Меморијалном центру Сребреница, као и запошљавање на одређено у Централној изборној комисији због спровођења општих избора.

Планирани број запослених на крају прошле године износио је 22.783, одобрени 23.085. Пројекција броја запослених на крају ове године је 23.174 лица.

Шемскудин Мехмедовић посланик СДА у Представничком дому ПС БиХ не мисли да је ово претјерано, али сигурно је да су одређене службе исказале потребу за одређеним бројем извршилаца, првенствено мисли ту на Управу за индиректно опорезивање, гдје недостаје негдје око 200 извршилаца. Ипак, каже да има непромишљеног, непланског запошљавања у институцијама.

И док поједине институције нису из ових или оних разлога попуниле своје капацитете у 2017. години, можда би се могло поставити и питање одговарајућих систематизација.

Истовремено, у СНСД-у јасно истичу да је крајње вријеме да се испитају ефекти постојања одређених институција, које немају никаквих резултата рада, али и те како коштају грађане, као што је на примјер Комисија за концесије.

- Ми сматрамо да са запошљавањем у институцијама БиХ, док се не изврши анализа ефеката, те док се не врате базичне надлежности Српске, које су одузете на неуставан начин, треба извршити замрзавање могућег запошљавања у бх. институцијама - сматра Кошарац.

Међутим, свима је већ одавно јасно да је ухљебљење у бх. институцијама прича без почетка и краја у којој су, по оцјени многих, мораторијуми на запошљавања само мртво слово на папиру.