latinica  ћирилица
15/01/2018 |  18:30 ⇒ 16/01/2018 | 07:58 | Аутор: РТРС

Кошарац: Крсмановић теоријама хаоса шаље погрешну слику о Српској (ВИДЕО)

Уз пласирање приче о паравојним јединицама, истовремено се тражи да Европска унија уведе санкције предсједнику Српске Милораду Додику.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Најгласнији заговорник је НДП-ов Здравко Крсмановић, у иступима за федералне медије посљедњих дана. И док у СНСД-у сматрају да је призивање интервенционизма стратегија Савеза за промјене пред предстојеће изборе, аналитичари поручују да је ријеч о још једном удару на Републику Српску, и то од српских представника у Сарајеву, инструисаних дијелом међународне заједнице.

Неколико дана након наступа на БХТ-у, у којем је позивао на смањење овлашћења ентитетима и увођење санкција предсједнику Додику, потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић поновио је то и у интервјуу за интернет портал Вијести.ба. Додика је означио као главног кривца на европском путу БиХ, још једном позвавши Европску унију да предсједнику Српске уведе санкције.

- Милораду Додику лично да, Српској и било коме другом не. Мислите да то може бити одвојено?! Апсолутно да. Он је у овом моменту диктатор, шеф режима и онај ко је главна сметња на европском путу БиХ - рекао је Крсмановић.

Међутим, политички аналитичари сматрају да позив на санкције Додику не може никако бити у корист Српске.

Цвијетин Миливојевић, политички аналитичар боји се да увођење санкција лидеру једне државе, или у овом случају ентитета, значи увођење санкција грађанима. Каже да то тако почиње.

- Крсмановићева изјава још један је доказ да су у Савезу за промјене за своје партнере, пред предстојеће изборе, изабрали међународну заједницу и Тужилаштво БиХ - каже члан Предсједништва СНСД-а, Сташа Кошарац.

Циљ је, истиче, да се теоријама хаоса пошаље погрешна слика о Српској и призове међународни интервенционизам, јер више немају подршку бирача.

- Овдје, исто тако треба рећи, да је увођење санкција ЕУ потпуни бесмисао оних, који су очигледно атрофирали, јер су издавали Српску претходне три године.

Сличан је став и аналитичара Џевада Галијашевића, који сматара да су овакви позиви из редова Савеза за промјене услуга Бакиру Изетбеговићу, како би се прикрили проблеми са радикалним исламизмом и БиХ увукла у НАТО пакт.

Крсмановић је говорио и о формирању група, како је рекао, батинаша, којима је циљ обрачун са политичким неистомишљеницима. Направио је паралелу између Хуманитарног центра у Нишу са најавама градње сличног центра у Бањалуци, рекавши да се на тај начин увезују људи из криминланог миљеа.

- Оно што је правило тензије између Европске уније и Србије, Хуманитарни центар у Нишу, не треба по истој матрици радити и овдје - истакао је Крсмановић.

Миливојевић истиче да је симптоматично да се прича наслања на три матрице – ријеч је о криминлацима, криминалцима који су обучавани у Нишу и које су обучавали Руси.

Он сматра да су овакве изјаве само увод у још јаче притиске на Српску, посебно имајући у виду нову расподјелу међународних односа, и све већи утицај Русије и Турске на ове просторе.