latinica  ћирилица
15/01/2018 |  18:14 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Превозници из Дрвара обиљежили 15. јануар (ВИДЕО)

15. јануар Међународни је дан возача и аутомеханичара.
Дрвар - дефиле - Фото: РТРС
Дрвар - дефилеФото: РТРС

Обиљежили су га и превозници из Дрвара. Дефилеом 40 возила улицама града, указали су на проблеме са којима се суочавају.

Посао возача тежак је и тражи много одрицања, али од њега може сасвим солидно да се живи, тврди Марко Иванковић из Дрвара. Он већ седамнаест година вози камио широм Европе. За успјешно бављење овим послом, каже, најважнија је љубав према вожњи, али и камионима.

- Једино тако се тај посао множе радити, никако другачије. Знате како кажу да су камионџије четврта нација. Ово нам је друга кућа. Овдје и једемо и пијемо и славимо - каже Иванковић.

Заједно са осталим колегама, и Марко се нашао у свечаном дефилеу на улицама Дрвара. На тај начин обиљежили су свој дан. Иако је главни мотив окупљања било дружење, возачи су подсјетили на један од главних проблема - масован одлазак младих и радно способних возача у земље Западне Европе.

Никола Матерић, власник предузећа за превоз истиче да су сви возачи осигурани, те да је све то у реду, али кад чују неке приче из иностранства, колико се може зарадити, углавном одлазе. Међутим, каже има случајева доста да се возачи и враћају. Горе је ипак живот у кабини, ријетко су кући.

И Милан Бабић је власник једног предузећа за превоз. Он мисли да им је то лажна нада.

- Имам 60 радника. И сви они живе овдје нормално, и раде и имају породице - наводи Милан.

Подршку возачима пружила је и општина Дрвар, одакле истичу да је битно стати у крај овом негативном тренду.

Начелник општине Дрвар Горан Броћета истиче да је битно да се у Дрвару возачи сами, уз општинску подршку, организују и обиљеже свој дан, јер ради се о људима, који на овај начин и прехрањују своје породице и помажу локалној заједници.

У Дрвару је тренутно запослено око 150 возача, мада превозници истичу да посла има много више.