latinica  ћирилица
15/01/2018 |  17:02 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Комисија упозната с извјештајем РАК-а

Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у закључку је обавијестила Колегијум Представничког дома да се упознала са информацијом Регулаторне агенције за комуникације БиХ о спроведеном мониторингу Дневника 2 БХРТ-а, Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ и Федералне телевизије /ФТВ/.
Представнички дом БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом БиХФото: РТРС

У информацији РАК-а констатовано је да су у посматраном периоду ФТВ и БХРТ радили професионално, те да су једино код РТРС-а уочени елементи који указују на кршење члана 5 Кодекса о аудиовизуелним медијским услугама и медијским услугама радија.

Предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Момчило Новаковић изјавио је да су се чланови упознали са материјалом, не улазећи у резултате анализе РАК-а и уређивачку политику јавних сервиса.

"Материјал ћемо прослиједити Колегијуму Представничког дома на даље поступање. Шта ће Колегијум са тим материјалом - не знамо. Нисмо сматрали да Комисија треба да се упушта у детаље и квалификације о професионалности или непрофесионалности, пристрасности и непристрасности", рекао је Новаковић.

Он је напоменуо да комисија не може мијењати извјештај РАК-а, јер није надлежна да процјењује да ли су јавни сервиси пристрасни или не, те да се зна ко је, сходно закону, одговоран за уређивачке политике.

Члан Комисије Никола Ловриновић био је уздржан у вези са закључком о информацији РАК-а, истичући да не може подржати квалификације и оцијене РАК-а.

"Закључак парламента је био једно, а нама је достављено нешто сасвим друго. Према мом мишљењу, РАК се није понашао у складу са кодексом и донио је оцјене са којима се нисам могао сагласити", рекао је Ловриновић.

Он сматра да је РАК био пристрасан код оцјењивања рада јавних сервиса, додајући да није могао подржати оцјену да је ФТВ у посматраном периоду радио професионално и непристрасно.

Директор РАК-а Предраг Ковач, који је присуствовао сједници комисије, рекао да је Агенција све урадила у складу са законом и прописима који регулишу област емитовања, те да се није улазило у коментаре уређивачких политика медија.

"Све вијести које се пласирају у информативним емисијама морају задовољити одговарајуће стандарде. То значи да, прије свега, постоји одвојеност коментара од вијести, те да када се износе информције у вези са једном страном, и друга страна мора да, по истом принципу, одговори аргументима", рекао је Ковач.

Он је додао да би парламенти, који су формирали јавне сервисе, морали да воде много више рачуна о питањима која су данас помињана на сједници Комисије за саобраћај и комуникације.

Извор: СРНА