latinica  ћирилица
15/01/2018 |  15:22 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Јапански премијер Абе у посјети Србији (ФОТО/ВИДЕО)

Јапански премијер Шинзо Абе стигао је данас у посјету Србији, гдје га је на београдском аеродрому "Никола Тесла" дочекали премијерка Ана Брнабић и шеф дипломатине Ивица Дачић.
Вучић - Абе - Фото: РТРС
Вучић - АбеФото: РТРС

Јапанском премијеру је испред палате "Србија" приређен свечани дочек, интонирањем химни Србије и Јапана, а добродошлицу му је пожелио предсједник Срије Александар Вучић. Ово је прва посјета једног јапанског званичника на тако високом нивоу послије тридесет година.

Абе у Србију долази у оквиру европске турнеје, а домаћин му је предсједник Србије. Јапански премијер је у дводневну посјету Србији стигао заједно са делегацијом јапанских привредника.

Вучић је изјавио да ова посјета има велики значај за унапређење односа двије земље с озбиром на то да је ријеч о првој посјети јапанског премијера послије три деценије.

- За нас ваша посјета Србији има историјски значај јер долази тачно 31 годину послије последње посјете јапанског премијера Србији - рекао је Вучић обраћајући се јапанском премијеру Шинзу Абеу.

Рекао је и да је веома поносан на чињеницу да Јапан и Србија имају дугу традицију добрих међусобних односа које карактерише узајамно поштовање, те подсјетио на прву дипломатску кореспонденцију између Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија 1882. године, те поручио да је још од тог времена узајамне односе два народа обиљежило међусобно разумијевање, поштовање, као и помоћ Јапана народу Србије.

Подјстио је да је Јапан пружио велику помоћ Србији током поплава 2014. године, на чему је посебно захвалио премијеру Абеу. Вучић је рекао и да Србији предстоји период развоја билатералних односа и истакао да је све више јапанских компанија заинтересовано за улагање у Србију.

Вучић је рекао да су добри економски односи, као и да Србија добро сарађује са јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА). Рекао је и да је посјетио све јапанске фабрике у Србији од Јапан тобака, Панасоника и новоотвореног погона јапанске компаније Јазаки у Шапцу и да је видио да су радници изузетно задовољни условима.

Навео је да Србија у међународним организацијама и институцијама при избору кључних људи подржава Јапан и руководи се принципима искреног пријатељства са том земљом.

Разговор делегација Србије и Јапана

Абе: Србија кључна за стабилност региона, проширујемо односе

Премијер Јапана је рекао да му је изузетно драго што се као премијер налази у првој посјети Србији која је, како је оцијенио, кључна за стабилност региона, те примијетио да српски предсједник добро познаје Јапан.

- Западни Балкан је важан не само за стабилност Европе, већ и цијеле међународне заједнице. Јапан сматра да су односи са Србијом, која је кључна за стабилност региона, продубљују. Јапанске фирме које имају интерес да сарађују са Србијом дошле су са мном - рекао је Абе.

Од ове посјете каже да очекује даљи развој односа у економској и свим другим сферама.

- У Првом свјетском рату 1914. године ми смо помогли вама, а ми никада нећемо заборавити помоћ коју сте нам пружили након земљотреса и цунамија 2011. године - рекао је Абе, те нагласио да су многе европске државе након цунамија увеле санкције на увоз из Јапана, што је Србија прва укинула.

Истакао је да ће током посјете бити разматрана различита питања, а говорио је и о опасности од Сјеверне Кореје, која лансира балистичке ракете.

Извор: Агенције