latinica  ћирилица
15/01/2018 |  11:01 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Пчелари из Српске заинтересовани за извоз меда у ЕУ (ВИДЕО)

Пчелари из Републике Српске заинтересовани су за извоз меда у земље Европске уније, због чега је ова пољопривредна грана и институционално подржана одговарајућим законима и прописима. Ипак, за организован извоз домаћег меда потребно је испунити све стандарде које прописује Европска унија.
Мед - Фото: РТРС
МедФото: РТРС

Производња меда за европско тржиште знатно би унаприједила пчеларство и отворила нова радна мјеста. Шамачки пчелари су зато одлучили да предузму први корак и информишу се о свим прописима и стандардима производње меда који важе у Европској унији.

"Тај наш највећи производ-мед, који се највише користи у пчеларству, са неким европским нормама и правилима ће се на неки начин приближити нашем обичном пчелару", истиче пчелар из Шамца Тихомир Видовић.

Предсједник УГ "Маслачак" из Шамца Ацо Малић нагласио је значај подизања нивоа пчеларства, и ојачавања прво пчелара појединачно како би ојачали и удружења, а самим тим и пчеларство на подручју наше државе.

Питања која се морају ријешити да би се осигурао извоз меда у Европу јесу, прије свега, здравље пчела и борба против патвореног меда. Управо то су и најбржи путеви да домаћи пчелари обезбиједе средства из европских фондова.

Члан Европске комисије за квалитет меда Дражен Лушић каже: "Људи морају знати да морају оправдати трошење новца, да својим резултатима морају показати да је тај новац исправно и на прави начин потрошен што неће бити мјерено само на начин да ће их ЕУ, односно државна тијела бројити, него, да ли ће и потрошачи бити задовољни. Прије свега, интерес потрошача је на првом мјесту, као и интерес произвођача."

Пчелари из Републике Српске и Федерације БиХ су током предавања о теми "Европски изазови пчеларства" из прве руке, од чланова Европске комисије за квалитет меда, сазнали који стандарди квалитета вриједе у Европској унији и на који начин су их пчелари из Хрватске испунили.