latinica  ћирилица
15/01/2018 |  08:50 | Аутор: РТРС

Црна Гора: За четири године склопљено око 90 малољетничких бракова

Прошле године је, према судским подацима, основним судовима у Црној Гори стигло 20 захтјева за склапање малољетничких бракова, а у посљедње четири године укупно 95.
Бурме - Фото: илустрација
БурмеФото: илустрација

Лани је од 20 захтјева за склапање малољетничких бракова, само један одбијен, док су за протекле четири године три одбачена, један повучен, један прослијеђен другом надлежном органу, а један је још у раду.

Највише захтјева за одобрење склапања малољетничких бракова у посљедње четири године било је у Рожајама - 21, од којих су сви одобрени, затим у Подгорици - 19, али су два одбијена, а један је још у раду, у Бијелом Пољу - 11, при чему је један захтјев прослијеђен другом надлежном органу, те у Беранама - 11, један је повучен и у Плаву 11, сви одобрени.

Подносиоци захтјева су, према овим подацима, најчешће имали 16 и 17 година, а као главни разлог за склапање брака су наводили емотивну везаност и трудноћу.

Извршни директор Црногорског женског лобија /ЦЖЛ/ Аида Петровић, на основу вишегодишњег искуства, рекла је за црногорске медије да је најчешће ријеч о припадницима ромске и египћанске популације који склапају уговорене бракове, те да није ријеч о појединачним случајевима, већ о појави.

Она упозорава да су рана удаја и уговорени дјечији брак облици трговине људима чији починиоци подлијежу санкцијама националног законодавства, те наглашава и да би број уговорених бракова могао бити већи.

Према њеним ријечима, на исти начин како младе невјесте долазе у Црну Гору ради уговореног дјечијег брака, тако један број њих одлази у европске земље гдје бивају удате по већ уговореном "сценарију" родитеља двије породице.

"Најчешће те дјевојчице одводе родитељи ради удаје у Њемачку, Италију, Аустрију, као и околне земље Србија, Македонија, Албанија", напомиње Петровић.

Извор: Срна