latinica  ћирилица
14/01/2018 |  17:28 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Српски повратници у Кантону 10 могу да се лијече у Српској! (ВИДЕО)

Већ готово мјесец дана српски повратници из Федералних општина Гламоч, Дрвар и Грахово, могу да се лијече и у Републици Српској, одлука је предсједника Милорада Додика.
Лијечење повратника - Фото: РТРС
Лијечење повратникаФото: РТРС

Потписан је протокол који Србима у Кантону 10 омогућава лијечење у Универзитетско-клиничком центру Бањалука и болници "Др Младен Стојановић" у Приједору. До сада су то могли само у Ливну и Мостару, јер им власти Кантона 10 нису дозвољавале право на избор болничког лијечења.
Српски повратници у општине Кантона 10 везани су за Републику Српску како срцем,тако и родбински. Због тога, право избора на специјалистичке прегледе и болничко лијечење, од великог им је значаја.

Лијечење у Републици Српској, за повратничко становништво смањиће и додатне трошкове које су до сада имали, јер недостатак организованог превоза до Ливна и Мостара, за њих је представљо додатни проблем ,али и трошак.

Пацијенти из Дрвара, Грахова и Гламоча, на одређене специјалистичке прегледе и болничко лијечење, већ се упућују у одређене установе Републике Српске.

Велики проблем за српске повратнике, сада је ријешен, став је руководства општине у Дрвару.

- Ви и сами занате да ми имамо више вјере и у Бањалуку и у установе у Републици Српској него у Кантону 10 поготово у Мостару гдје су често упућивани наши пацијнти, истиче Горан Броћета, начелник општине Дрвар.

Рјешавањем овог проблема, општинске власти надају се да ће бити смањен и одлив становништва, јер су Срби из Кантона 10 кажу, због свега били приморани да се масовно пријављују у Републику Српску, како би могли да оставаре право на лијечење на територији Српске.