latinica  ћирилица
14/01/2018 |  08:05 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Вјерници широм Српске и региона прославили Православну 2018. (ВИДЕО/ФОТО)

Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, прославиле су Нову годину.

У Републици Српској, у појединим општинама и градовима организован је дочек на отвореном, док се у другим мјестима славило у угоститељским објектима и кругу породице.

У православним храмовима, у поноћ је служен молебан.

 Молебан-Православна нова година (Фото: РТРС)

Дочек на отвореном организован је у Новом Граду, Источном Новом Сарајеву, Модричи, Теслићу, Дервенти, Станарима, Чајничу.

У Бањалуци није организован дочек Православне нове године као раније, али бањалучани су се први пут могли забавити уз разноврсне садржаје на манифестацији "Ћевап фест".

Становници Дервенте дочекали су православну Нову годину на Тргу православља уз музику, кувано вино и ватромет.На прослави је наступила пјевачица Гордана Гоца Лазаревић, а окупљене је у поноћ поздравио начелник општине Милорад Симић и честитао им православну Нову годину.

У Саборном и спомен-храму Успења Пресвете Богородице претходно је у 23.30 часова служен молебан.

У Модричи је православна Нова година дочекана у приградском насељу Вишњик гдје је у порти цркве Покрова Пресвете Богородице служен молебан. Дочеку је присуствовало неколико стотина вјерника, свештенство модричких парохија и руководство општине Модрича.

Православна нова година (Фото: РТРС)

Вишеграђани су православну Нову годину дочекали на Тргу Петра Петровића Његоша у Андрићграду уз наступ Кикија Лесендрића и "Пилота", у организацији општине Вишеград и Андрићграда.Кики Лесендрић је рекао новинарима да је Вишеград одувијек био историјско мјесто и да је сада са Андрићградом "најљепши кутак у Европи".

Становници Источног Сарајева и њихови гости православну Нову годину дочекали су на отвореном уз наступ новосадске групе "Гарави сокак".Присутнима је традиционално послужено кувано вино, а улазак у православну Нову годину обиљежен је ватрометом.

Више стотина Требињаца и гостију Нову годину по јулијанском календару дочекало је на платоу испод платана, уз новосадску групу "Фрајле" и бенд Игора Вукојевића.

Добру забаву није покварила ни киша, па су се, углавном они млађи, веселили уз богат и разновстан музички репертоар.

У Београду је Српска нова година обележена великим ватрометом испред Храма Светог Саве, а једини организовани дочек је испред општине Звездара.

У Новом Саду на више од 20 локација организовани су концерти. Велики број програма био је бесплатан за посејтиоце.

Данас је и Мали Божић или Млади Божић, као и празник Светог Василија, који се у многим породицама светкује као крсна слава. Јулијански или стари календар, који је увео Јулије Цезар 46. прије нове ере користио се до 1582. године када је папа Гргур 13. увео нови календар.

Неке православне цркве никада нису прешле на овај календар.