latinica  ћирилица
13/01/2018 |  13:56 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Приче о паравојним формацијама бомбастична нагађања

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да Српска има Министарство унутрашњих послов као регуларну формацију и да су приче да неко жели да формира паравојне јединице бомбастична нагађања.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

"Имамо регуларну формацију у Српској, што смо имали прилику да видимо и на обиљежавању 9. јануара - Дана Републике. Ту су били Заставни вод, Специјална јединица, Јединица за подршку и све остало што треба да прикажемо. Пажња институција, улагање и све што је у вези са формацијама тог типа усмјерено је на наш МУП", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је истакла да је прича о паравојним формацијама везана за различиту врсту подметања и настојање да се Српска додатно проблематизује.

"Тога никад није доста Сарајеву и појединим странцима, па се увијек нешто ставља у некакав контекст. Сада су одлучили да нас ставе у контекст глобалних ствари и туча које се дешавају на релацији великих сила. Мислим, да су све предименизионирали и почели да измишљају неке ствари, а што се тиче институција Српске пажња је усмјерена на МУП", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је МУП у задње двије године, а што ће посебно бити видљиво у наредне двије године, институција која има највиши износ материјалних улагања.

"Ту се у обзир мора узети улагање у изградњу центра МУП-а у Залужанима код Бањалуке за шта ће бити издвојено више од шест милиона КМ, затим набавка униформи и наоружања и оно што ћемо радити у наредне двије године. Када се све то узме у обзир и све оно што значи побољшање комуникације и опреме за Специјалну јединицу и остале, онда ће се видјети да је то огромно улагање", рекла је Цвијановићева, нагласивши да је Српска поносна на оно што су припадници МУП-а показали на свечаном дефилеу поводом Дана Републике.

На питање како коментарише извјештај америчког Конгреса у коме се наводи да Српска може да спријечи улазак БиХ у НАТО, Цвијановићева је рекла да је то покушај привлачења пажње на Српску.

"Међутим, ту има и ствар која је тачна, али не на начин и са намјером како је приказана у извјештају, а то је чињеница да за било какав процес, у овом случају се говори о НАТО, али да причамо и о ЕУ, мора постојати сагласност свих у БиХ. Мислим да у том случају и Федерација може зауставити масу ствари, што је и радила", каже Цвијановићева.

Према њеним ријечима, то су процеси који захтјевају потпуни консензус свих релевантиних учесника, ентитета са институцијама и конститутивних народа.

"Оно што се од њих очекује и што мисле треба да буде уважено, а како ћемо се и гдје кретати још је отворена прича. Сада и не говоримо о чланству у НАТО јер је то предалека прича, а они су закомпликовали ствари везане за активацију МАП-а управо тиме што се отима имовина. Нигдје нисмо видјели примједбе због овога, а ако је нешто добровољан процес, онда мора бити такав", рекла је Цвијановићева.

Говорећи о дијелу извјештаја у којем се наводи да је Русија интензивирала односе са званичницима Српске, Цвијановићева је рекла да би званичнике Русије требало питати гдје долазе, те да на њихов протокол не може да утиче Влада и институције Републике Српске.

"Свака држава уређује гдје и с ким се састају функционери и у ком формату", закључила је Цвијановићева.

Извор: Срна