latinica  ћирилица
13/01/2018 |  13:35 ⇒ 14/01/2018 | 08:37 | Аутор: РТРС

Ускоро почиње реконструкција Банског двора- Влада обећала помоћ (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић обишли су данас Културни центар Бански двор и најавили да ће ускоро започети реконструкција зграде ове институције културе.
Одобрена средства за санацију Банског двора (фото: http://banjaluka.rs.ba) -
Одобрена средства за санацију Банског двора (фото: http://banjaluka.rs.ba)

Цвијановићева је нагласила да ће Влада Републике Српске финансирати прву фазу обнове Банског двору у износу од 2,5 милиона КМ.

- Пројекат је велики и радиће се у неколико фаза. Санација обухвата обнову крова, фасаде, као и друге неопходне радове. Бански двор је огроман ресурс Бањалуке, али и Републике Српске и вјерујем да ће након санације ова институција бити у пуном капацитету – рекла је премијерка Српске.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да су ово одличне вијести за Бањалуку, јер је сада прилика да Бански двор коначно почне да функционише у пуном капацитету.

- Дуго година чекамо на озбиљну реконструкцију, а заначајан дио објекта тренутно није у функцији, односно доста просторија није у употребљивом стању. Прва фаза би подразумијевала замјену крова, замјену фасаде и столарије, а онда се може ући у санацију инсталација. Након реконструкције, сви грађани Бањалуке ће добити мултифункионалан простор за одржавање културних и других догађаја – нагласио је Радојичић и додао да је Град сада ушао у реконстукцију ужег центра који би требало да добије нови изглед, а Бански двор је једна од најзначајних грађевина у центру града.

Домаћин данашњег састанка био је директор Културног центра Бански двор, Младен Матовић.