latinica  ћирилица
13/01/2018 |  12:28 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Зворнички планинари у походу на Ртањ (ВИДЕО)

Девет зворничких планинара, чланова Планинарско-еколошког удружења "Корак" отпутовали су у Бољевац гдје ће учествовати на традиционалном божићном успону на планину Ртањ, у жељи да "покоре" највиши врх ове загонетне планине висок 1.565 метара - Шиљак.
Припреме за поход на Ртањ - Фото: РТРС
Припреме за поход на РтањФото: РТРС

Зворнички љубитељи природе, "наоружани" добром вољом и љубављу према авантури, спаковали су ранце и кренули пут Бољевца, гдје ће заједно са још око хиљаду планинара из цијелог региона покушати да освоје највиши врх Ртња и на овој планини дочекају Православну нову годину.

- Успон траје негдје око пет сати, 6,15 километара је стаза с тим што је надморска разлика између полазне тачке и успона око 1.000-1.200 метара зависи с које стране идемо. Било је и већих успона, али ово је неки традиционалан и доста је захтијеван, велики успон, каже Зоран Смиљанић, потпредсједник Планинарско-еколошког удружења "Корак" Зворник.

Зворничанки Бојани Савчић биће ово јубиларни двадесети успон.

- Љубав према планинарењу, па повратак природи, изазови, кондиција, активности... Припреме су обавезне у сваком случају, с обзиром да је ово један од захтијевнијих успона, јако је битно да будемо у кондицији, истиче Бојана.

Осим што ће уживати у дружењу са својим колегама, Зворничани ће осјетити чаролију и јединственост једне од најмистериознијих планина региона. Боравак у Србији искористиће и да посјете манастире Ђунис, Жичу и Раваницу.