latinica  ћирилица
13/01/2018 |  10:53 ⇒ 10:58 | Аутор: РТРС

Русија - Младим куварима из Бањалуке три прва мјеста

Млади кувари Његош Миловац и Жељко Видовић, ученици четвртог разреда бањалучке Угоститељско-трговинско-туристичке школе, освојили су у Москви три прва мјеста на Осмом међународном гастрономском омладинском фестивалу "Обнављамо традиције. Божић".
Млади кувари из Бањалуке на међународном гастрономском омладинском фестивалу - Фото: СРНА
Млади кувари из Бањалуке на међународном гастрономском омладинском фестивалуФото: СРНА

Млади кувари из Републике Српске, уз пратњу ментора Предрага Тошића, освојили су прво мјесто када је ријеч о категоријама у којима се представљало гостопримство, божићно пециво, гдје су представили божићну чесницу, те сервирање празничног националног стола, док су прва мјеста у припреми хладних предјела од перади и рибе освојиле друге школе.

Тошић је рекао Срни да је на такмичењу учествовала 21 школа из шест земаља, међу којима је и Србија, да су припремали јела, показивали гостопримство, али и обичаје и традицију, а кувари из Српске су носили националну ношњу са подручја Шипова.

Он је истакао да је такмичење било изузетно, а конкуренција јака, те да им је ово учешће пружило могућност да представе Републику Српску, њену културу и гастрономију, и да размијене искустава са другим учесницима.

"Добили смо нове позиве за такмичења широм Русије", рекао је Тошић.

Он је нагласио да њихово учешће не би било реализовано без помоћи Представништва Републике Српске у Руској Федерацији, кабинета предсједника Српске, туристичких организација Српске и Бањалуке, управе, професора и ученика Угоститељско-трговинско-туристичке школе.

"Морамо да изразимо и велику захвалност за подршку нашим пријатељима као што су предузећа `Гас-Рес`, `Металац`, `Рема трејд`, `Пађени`, бањалучкој Тржници, `Котани` /Котанyи/, `Садагоси`, Културно-умјетничком друштву `Јањ` Стројице, као и многим појединцима", навео је Тошић.

Он је додао да ће у наредним данима у Москви одржати три мастер класа српске кухиње, затим учествовати у Другој међународној конференцији кувара, али и обићи историјске и културне знаменитости Москве.

Ученици ове школе и Тошић учествовали су и прошле године на омладинском гастрономском фестивалу у Москви поводом Васкрса, када су, такође, освојили прво мјесто.

Помоћник шефа Представништва Републике Српске у Москви Михаило Мочалов рекао је Срни да је Представништво и ове године учествовало на фестивалу, што ће наставити и убудуће.

"Овакве манифестације доприносе развијању сарадње Српске и Русије", рекао је Мочалов.

Фестивал је одржан у комплексу Храма Христа Спаситеља.

Извор: Срна