latinica  ћирилица
13/01/2018 |  09:58 ⇒ 10:49 | Аутор: РТРС

Да ли можемо да мршавимо док спавамо?

Према истраживању лондонског "Кингс колеџа", спавање је фактор ризика за различита стања укључујући гојазност и кардиоваскуларне болести.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Неки подаци сугеришу да више од трећине одраслих особа у Великој Британији, гдје је ово истраживање и спроведено, не спава довољно током ноћи.

Показало се да чак и 20 минута додатног сна смањује потребу за слатким. Научници са Кингс колеџа су утврдили да они који проведу више времена у кревету, али не предуго, успијевају и да једу здравије.

Тестирали су групу људи која је спавала мање од седам сати током ноћи. Речено им је да одлазе на спавање двадесет један минут раније, што је за резултат имало то да су смањили унос нездравих шећера и других намирница за десет грама, а то је трећина укупне количине која се препоручује на дневној бази.

Група је смањила такође и унос угљених хидрата. Вјерује се да недостатак сна дјелује на мождане ћелије тако да више реагују на нездраву храну. То је уједно и један од разлога због кога људи који не спавају довољно дуго имају вишак килограма.

Ранија истраживања су већ показала да недостатак сна дјелује тако да људи поједу 385 додатних калорија у дану.

У истраживању су учествовале две групе људи у којима је била по 21 особа. Једна група је спавала између пет и седам сати, док је друга спавала додатних 21 минут. Након мјесец дана, та друга група је смањила унос шећера за 9,6 грама дневно. Временом су продужили и вријеме спавања за 55 минута.

Закључак који се намеће је да више времена у кревету може да доведе до здравије исхране.

"Чињеница да је продужавање сна довело до смањеног уноса слободних шећера, а притом се мисли на шећере које храни додају произвођачи или људи код припремања хране код куће, сугеришући да једноставна промена начина живота може заиста помоћи људима да конзумирају здравију храну", наводи доктор Венди Хол из Одељења за науку о исхрани.

"Трајање и квалитет спавања су подручје повећане забринутости за јавно здравље и фактор су ризика за различита стања. Показали смо да навике спавања могу релативно лако да се мијењају код здравих одраслих особа користећи се персонализованим приступом", каже њен колега Хаја Ал Катиб.

"Наши резултати такође упућују на то да повећања времена у кревету на сат времена или дуже могу довести до здравијих избора хране. То додатно јача везу између кратког спавања и слабијег квалитета исхране које су већ запажене у претходним истраживањима", додао је он.

Извор: Агенције