latinica  ћирилица
13/01/2018 |  07:57 ⇒ 14/01/2018 | 08:12 | Аутор: РТРС

Нова година по Јулијанском календару (ВИДЕО)

Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују Јулијански календар, дочекују Нову годину.
Православна Нова година (илустрација: РТРС) -
Православна Нова година (илустрација: РТРС)

Ове цркве 14. јануара по Јулијанском календару, обиљежавају два велика хришћанска празника – Обрезање Исуса Христа и дан Светог Василија Великог или Васиљевдан.

Православна Нова година биће прослављена широм Републике Српске.

У појединим општинама и градовима биће организован дочек на отвореном, док ће у другим мјестима грађани славити у угоститељским објектима, или у кругу породице. У свим православним храмовима, у поноћ ће бити служен молебан. На Тргу Младена Ољаче у Новом Граду организован је дочек православне Нове године.

Уз групу Гарави сокак у општини Источно Ново Сарајево биће дочекана православна Нова година на отвореном. Дочек православне Нове године у Модричи организован је у порти Храма Покрова Пресвете Богородице у приградском насељу Вишњик. На дочеку православне Нове године публику у Вишеграду вечерас ће забављати Кики Лесендрић и група "Пилоти".

Општински одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Дервента организоваће вечерас дочек православне Нове године на Тргу православља.

Дочек је организован и у Теслићу, Станарима, Чајничу.

За разлику од претходних година, у Бањалуци неће бити организованог дочека Православне Нове године. Већина грађана ће долазак нове године по јулијанском календару прославити у кругу породице и пријатеља.

Омладина ће, као и обично, новогодишњу ноћ прославити у кафићима и ноћним клубовима.
Вечерас ће у центру Бањалуке, у склопу друге манифестације, бити одржана два концерта, градског тамбурашког састава и бенда Одеон, који ће трајати до 23.30, док ће у поноћ у свим православним храмовима бити служени молебани за успјешну и благословену Нову годину.

Послије дочека Нове 2018 .године по грегоријанском календару, неће мањкати провода ни славља поводом Нове године по јулијанском календару у градовима и туристичким центрима Србије, гдје је организован разноврстан провод уз наступе музичких звијезда и локалних бендова.

Београђани имају прилику да се проведу испред општине Звездара уз наступе "Милиграма" и Џенана Лончаревића, а у поноћ ће у Храму Светог Саве на Врачару бити одржан молебан и традиционални новогодишњи ватромет. Дочек православне Нове године у Новом Саду обиљежиће више концерата најразличитијих жанрова на више од 21 локације.
"Дођите по другу дозу новогодишње вечери у Београд" позива читаоце лондонски "Индипендент" и предлаже да обиђу знаменитости града, и боемску четврт Скадарлију са традиционалним наступом тамбураша.