latinica  ћирилица
12/01/2018 |  19:07 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

СПКД "Просвјета": Истакнутим појединцима и организацијама уручене повеље и захвалнице (ВИДЕО)

Циљеви Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ исти су данас као и прије више од 100 година, када је друштво основано у Сарајеву ради очувања српске културе и идентитета, рекао је предсједник београдског одбора Просвјете проф. др Милимир Мучибабић на новогодишњем коктелу у просторијама друштва у Београду.
РТРС-у уручена повеља СПКД "Просвјета" - Фото: РТРС
РТРС-у уручена повеља СПКД "Просвјета"Фото: РТРС

Мучибабић подсјећа да је Одбор „Просвјете“ у Београду основан 2015. године и да је Српско културно и просвјетно друштво замишљено као мјесто окупљања српских интелектуалаца на сабирању и интеграцији нашег народа расутог по разним државама и континентима, подијељеног токовима идеолошких заблуда и искључивости на којима су почивале и почивају све наше погубне подјеле и расколи.

"Нашу традицију желимо суочити са европским вриједностима, а да при томе сачувамо наш национални идентитет, прије свега наш језик и културу, увјерени да је то прави пут промишњеног прилагођавања Европи и савременом свијету“, истиче Мучибабић.

Он је подсјетио да је „Просвјета“ у прошлој години организовала трибинe “Србија и Република Српска у промијењеним геополитичким околностима“, „Велики рат и књижевност – Дис и Бојић“, свечаном академијом „Његош у нашем времену“ обиљежено је 170 година од објављивања „Горског вијенца“, а у Вуковој задужбини одржан је научни скуп поводом 250 година од рођења Филипа Вишњића.

У оквиру издавачке дјелатности „Просвјета“ је објавила више значајних наслова, помогла издавање књижевног часописа „Нова зора“, а читаоници у Пребиловцима поклоњено је 350 књига значајних српских аутора, руских класика и пробраних историографских дјела.

Мучибабић каже да су за ову годину у плану два велика пројекта – „20. вијек – вијек геноцида над Србима“(вишегодишњи пројекат) и „Српски језик, писмо и историја – интегративни елементи српског народа“.

Планирано је и одржавање трибина о темама „Савремени свијет и изгубљени идентитет“, „1918-2018 – слобода и држава – претпоставка опстанка“ и „Европска унија – успјешна представа обмане о вјечној садашњости која нема алтернативу.“

Истакнутим појединцима и организацијама уручене су повеље и захвалнице за допринос снажењу културне мисије Просвјете, а међу добитницима је и београдско дописништво РТРС-а.

Т. Врањеш