latinica  ћирилица
12/01/2018 |  17:04 | Аутор: РТРС

Чај који олакшава надутост, бронхитис и помаже код астме

Иако нису сродне биљке, анис (Pimpinella anisum) и звјездасти анис (Illicum verum) имају слична својства. За то је заслужан хемијски елемент анетол, који се појављује у обје биљке те им даје карактеристичну арому и љековитост. Анис се већ вијековима употребљава за олакшавање пробаве, надутости, подригивања и гасова.
Чај (Фото: Тhinkstock) -
Чај (Фото: Тhinkstock)

Због способности олакшавања грчева сматра се да може олакшати и менструалне болове. Такође повећава излучивање сокова у цријевима па тиме подстиче рад пробавног система. Поспјешује искашљавање те је врло погодан за лијечење бронхитиса, а љекари биљем каткад га користе и против астме. Сјеменке аниса у народној се медицини вијековима користе за олакшавање порођаја, подстицање стварања мајчиног млијека као и за регулисање менструације. Мљевене анисове сјеменке мијешале су се с ренданом шаргарепом кад би се код дјеце појавиле глисте.

Сјеменке аниса треба здробити непосредно прије употребе како би се ослободили храњиви састојци. Такође је на гласу као афродизијак који дјелује и на мушкарце и на жене. Од аниса се производе алкохолна пића као што су грчки узо и француски пернод.

Такође се често употребљава за зачињавање хљеба, колача и посластица. Етерично уље аниса има антибактеријска, антигљивична и инсектицидна својства.

У спољној употреби неразријеђено се уље употребљава против ушију, а као маст за лијечење свраба. Звјездасти анис такође посједује естрогенски учинак, дакле изазива менструацију, олакшава порођај и подстиче излучивање мајчиног млијека.

Јапански и индијски научници открили су да звјездасти анис учинковито дјелује против различитих врста бактерија и гљивица, па може бити благотворан у борби против инфекција. За припрему чаја кашичицу здробљених сјеменки аниса ставите у шољу кипуће воде (за дјецу само пола кашичице аниса). Покријте и оставите да одстоји десет минута па проциједите. Уколико га пијете као лијек за болести дисајних органа, засладите га медом, иначе не. Анис се може кувати и у млијеку. Чај се пије од два до три пута на дан, након јела.

Извор: Б92