latinica  ћирилица
12/01/2018 |  16:14 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Крсмановић позива на додатне санкције Додику и интервенције високог представника! (ВИДЕО)

Потпредсједник НДП-а, Здравко Крсмановић, гостујући у емисији Парлаоница на БХТ-у, изрекао је низ веома дискутабилних ставова, усмјерених углавном против Републике Срске и ентитетског уређења БиХ. Призивао је увођење додатних санкција предсједнику Додику, уз интервенције и високог представика.
Здравко Крсмановић - Фото: РТРС
Здравко КрсмановићФото: РТРС

Рјешење за кризу у БиХ је европски пут без компромиса, каже Крсмановић и истиче да је, на том путу, потребно више јачати надлежности локалних заједница, истовремено смањујући надлежности ентитета. 

"Нису спорни ентитети и кантони, али су спорна толика њихова овлашћења, да су они узели све ресурсе, а локалне заједнице свели, малте не, на ниво мјесних заједница", рекао је Крсмановић.

А након развлашћења ентитета, по Крсмановићу, потребно би било јачати интеграционе процесе у БиХ.

"Ми овдје причамо углавном о социјалдемократији у ФБиХ. Република Српска као да је, малте не, друго тијело, као да није дио ове државе. Не, ово је једна држава, у којој постоје социјалдемократе у Бањалуци и Сарајеву, који се лажно представљају", изјавио је Крсмановић.

Претпоставка за остварење ових циљева су смјена актуелне власти, каже Крсмановић, а у томе очекује помоћ западних земаља. Увођење додатних санкција предсједнику Додику, које би укључивале блокаду имовине или забрану путовања, могло би, сматра Крсмановић утицати на резултате избора.

"Ако САД уведу Додика на црну листу, зашто се томе не придружи ЕУ? То су ствари које очекује сваки нормалан демократа у овој земљи, која је већин опредијељена за ЕУ. Мора се обрачунати са снагама које су снаге опструкције, снаге разједињавања, снаге мржње које проводе сецесију у БиХ, а продају се као социјалдемократе", додао је Крсмановић.

У свему овоме Крсмановић, каже, има и подршку странака Савеза за промјене, посебно СДС-а, која је од, како је рекао, ретроградне странке постала конзервативна партија западног типа. Тема емисије била је идеја социјалдемократије и могућност уједињења љевице у БиХ, а осим Крсмановића учествовали су још потпредсједник СДП-а Миро Лазовић, бивши члан те партије Нијаз Скендерагић, предсједник СДУ Нермин Пећанац, уз политичке аналитичаре и представнике невладиних организација.