latinica  ћирилица
12/01/2018 |  11:25 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Извршена ексхумација у Оџаку

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац тврди да је на локацији масовне гробнице у дијелу напуштеног православног гробља у Оџаку тајно извршена ексхумација.
Марко Грабовац - Фото: СРНА
Марко ГрабовацФото: СРНА

- Дошао сам до података да је ексхумација извршена на овој локацији још у новембру прошле године и да је пронађено пет посмртних остатака, али из непознатих разлога о томе није обавијештена јавност и медији - рекао је Грабовац.

Он каже да је отишао на лице мјеста и прегледао терен гдје је видио да је земљиште "узнемирено" и копано, а затим поравнато.

- Нећу одустати од ранијег захтјева да се у дијелу Градског муслиманског гробља у Оџаку провјери садржај два контејнера са ознакама УН, у којима се годинама налазе људски посмртни остаци за које мислимо да су српски - истакао је Грабовац.

Он је подсјетио да му је свједок бошњачке националности раније показао локацију српске масовне гробнице у Оџаку.

Грабовац је напоменуо да је раније, у више наврата, безуспјешно захтјевао од Института за нестала лица БиХ да се изврши ексхумација локације српске масовне гробнице у Оџаку и прегледа садржај два контејнера са ознакама УН-а.

Институт за нестала лица БиХ поднио је захтјев Тужилаштву БиХ да се изврши ексхумација масовне гробнице у дијелу напуштеног Православног гробља у Оџаку за коју се претпоставља да крије посмртне остатке српских војника, потврдио је раније бивши члан Колегијума Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић.

Институт: Нису пронађени остаци

У дијелу Православног гробља у Оџаку извршена је ексхумација, али нису пронађени посмртни остаци војника Војске Републике Српске, рекла је портпаролка Института за нестала лица БиХ Лејла Ченгић.

- Овај дио је детаљно претражен машински и ручно, али посмртни остаци нису пронађени. Постојале су информације да би овдје требало да се налазе посмртни остаци пет војника Војске Републике Српске - навела је Ченгићева.

Она је истакла да ова ексхумација, која је извршена 28. новембра прошле године, није рађена тајно, већ онако како се раде све ексхумације под руководством Тужилаштва БиХ, уз присуство припадника полиције, вјештака судске медицине и Института за нестала лица БиХ.

Извор: СРНА