latinica  ћирилица
12/01/2018 |  08:53 ⇒ 08:53 | Аутор: РТРС

Народно позориште Републике Српске добија нову зграду

Народно позориште Републике Српске у Бањалуци добиће нову зграду, а прве представе требало би да буду изведене 2021. године, потврдио је за Глас Српске директор Народног позоришта Ненад Новаковић, истичући да просторни капацитети којима сада располажу ограничавају домаћу продукцију и гостовања представа.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

- Велики број представа из региона, када је ријеч о учешћу на Театар фесту "Петар Кочић" не могу стати на нашу сцену. Наше позориште је старо скоро 90 година и технички услови не могу да одговоре савременим пројектима. У договору са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, са Владом Српске и са градом Бањалука улазимо у озбиљну припрему за изградњу нове зграде позоришта - каже Новаковић.

Начелник Одјељења за просторно уређење у Градској управи Бањалука Слободан Станаревић најавио је нови велики пројекат.

- Мултифункционална дворана, концертна, конгресна и можда нова позоришна сцена налазиће се код помоћног стадиона ФК Борац, а Регулациони план би требало да буде усвојен до краја марта. Тачан пројекат још немамо, али постоје приједлози и инвестиција би по процјенама коштала од осам до десет милиона КМ. Спремни смо да за овај пројекат уђемо у процес јавно-приватног партнерства - рекао је Станаревић.

Новаковић најављује да већ од марта на сцену Народног позоришта стижу гостујуће оперске и балетске представе из Народног позоришта из Београда.

- Циљ је да полако припремамо, едукујемо и стварамо нову публику у Бањалуци. Сада бирамо представе које могу да буду извођене на нашој сцени. Ове године ћемо радити на документацији, папирологији и на стварању предуслова за финансирање тог великог пројекта, односно нове зграде Народног позоришта Републике Српске - истакао је Новаковић.

Сада је, додаје, врло тешко говорити о отварању опере и балета.

- Стварамо терен и полако школујемо публику. Опера и балет треба да настану из културних потреба самих грађана, а те потребе ћемо његовати и развијати. Тада ћемо да размишљамо и о ова два сегмента која недостају нашем театру - наглашава Новаковић.

На сцени Народног позоришта Републике Српске у првој половини марта публици ће бити представљена опера "Сибирски берберин" Народног позоришта из Београда. У априлу ће гостовати балетска представа "Ко то тамо пева", а обје ће на репертоару бити два дана.

Извор: Глас Српске