latinica  ћирилица
12/01/2018 |  08:50 ⇒ 08:58 | Аутор: РТРС

Њемачка у ћорсокаку: Преговори трајали 20 сати и ништа

Пробни преговори о формирању коалиционе владе Њемачке, између конзервативног блока канцеларке Ангеле Меркел и Социјалдемократске партије налазе се у ћорсокаку.
Ангела Меркел (Фото:twitter) -
Ангела Меркел (Фото:twitter)

Преговори су трајали 20 сати, али нису резултирали конкретним договором, који би довео до коначног формирања владе након избора.

"Још је потребно мало времена" поручио је одлазећи са преговора конзервативац из редова баварске партије Хришћанско-социјална унија Штефан Мајер.

На овим пробним преговорима требало је да буде донијета одлука о почетку формалних коалиционих преговора, али договора није било на помолу.

Један од учесника преговора, раније је за лист "Билд" рекао да су преговори у потпуности успорени.

Раније је њемачка канцеларка Ангела Меркел саопштила да њен конзервативни блок и Социјалдемократска партија морају да савладају велике препреке како би се договорили о почетку формалних коалиционих споразума.

И лидер СПД Мартин Шулц рекао је тада да и даље постоје велике препреке, које треба превазићи да би његова странка пристала да се придружи конзервативцима у владајућој коалицији.

Такође, додао је и да је СПД с конзервативцима канцеларке Меркел пронашла заједнички језик у многим областима.

Меркел је том приликом упозорила да ће посљедњи дан пробних преговора бити тежак, али је истакла да у преговоре улази са енергијом, признавши да Нијемци очекују резултате.

По завршетку пробних преговора, конзервативци и социјалдемократе треба да одлуче да ли ће ући у формалне коалиционе преговоре пуног обима.

Шулц је рекао раније и да ће СПД пристати да оформи коалицију само ако та партија буде сигурна да би таква влада ојачала Европу, и најавио да ће СПД на преговорима изнијети приједлоге о томе како то учинити.

Више од три мјесеца након федералних избора, ослабљена Меркел, коју чека четврти канцеларски мандат, нада се успјешним преговорима са опрезним СПД, како би на сцену поново ступила "велика коалиција" која је управљала највећом економијом Европе од 2013. до 2017, закључује британска агенција.

Извор: Б92