latinica  ћирилица
11/01/2018 |  19:24 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Општина Модрича пољопривредницима исплатила 100.000 КМ подстицаја (ВИДЕО)

Из буџета општине Модрича исплаћено је око 100.000 марака подстицаја пољопривредним произвођачима. Право на ова средства у прошлој години остварило је 100 газдинстава.
Модрича - пољопривреда - Фото: РТРС
Модрича - пољопривредаФото: РТРС

Коста Брадашевић из Милошевца бави се повртарством. На око 40 дунума засијао је купус, паприку, црни лук, карфиол и патлиџан. Захваљујући новој мјери, производња поврћа на отвореном пољу, остварио је право на подстицај за сјетву.

"Кад би наставили овако, добро би нам дошло. Огромна средства трошимо за наводњавање. Овим подстицајима би могли макар покрити трошкове наводњавања на годишњем нивоу, што се тиче подстицаја", каже Брадашевић.

Јово Стевић, бавећи се узгојем крупне стоке, издржава осморочлану породицу. Има 60 грла, од чега је 30 музних, а мјесечно преда око 13.000 литара млијека.

"Ове године ћу покрити пола трошкова за вађење крви кравама, тако да би без њихове помоћи било тешко. Одмах смо пришли у набавку хране, сијена, житарица и свега“, истиче Стевић.

Општина Модрича биљежи повећање производње млијека. У прошлој години произведено је 4,5 литара, чак милион и по више него лани, по основу чега је остварена премија од око 850.000 марака. Сваке године засије се око 14.500 хектара обрадивог земљишта.

Младен Крекић, начелник Модриче, кажеда је јако битно што су подстицаји дијељени у различитим областима. "Негде око 100 хиљада марака смо сад уплатили пред Нову годину“.

Због сушног периода, пољопривредници нису задовољни салдом на крају године. Из општине је стигло обећање - настојаће да им помогну набавком опреме за наводњавање кроз тражење донаторских средстава.

Агенција за аграрна плаћања расписала је јавни позив за одобравање средстава, који је отворен до 27. јануара.