latinica  ћирилица
11/01/2018 |  18:20 | Аутор: РТРС

Червар не жели обећати злато, фокусиран на Србију

У Хрватској сутра почиње Европско првенство у рукомету, које ће се играти у Загребу, Сплиту, Вараждину и Поречу до 28. јануара и финала. Хрватска према ријечима селектора Лине Червара спремно дочекује отворење турнира, када ће сутра у 20.30 сати у "Спаладиум" арени дочекати Србију. Додаје да ће учинити све да скине психолошки притисак са својих изабраника, те да против Срба обрадују навијаче.
Лино Чевар - Фото: Анадолија
Лино ЧеварФото: Анадолија

Червар је додао да је прерано и да није педагошки говорити о злату на Европском првенству, једином одличју које недостаје хрватском рукомету. Такође, дан прије почетка ЕП саопштио је списак од 16 играча који ће се супротставити изабраницима Јовице Цветковића.

"Нагласио бих да играчи који нису међу 16 остају у припреми да могу у сваком тренутку током такмичења ускочити у састав, јер то дозвољавају правила. Можемо у Сплиту промијенити два играча, једнако тако у Загребу, те у полуфиналу и финалу. Имамо могућност да укључимо још шест играча. Желим рећи да првенство није кратко, иако се то чини, али турнирски систем је посебан. Дешавало се да неки играчи упадају током такмичења и буду наши џокери. Имам повјерење у све њих", нагласио је Червар.

Окренуо се причи око злата, којом је оптерећена хрватска рукометна јавност. Червар сматра да је у овом тренутку неозбиљно говорити о тако високом домету и оптерећивати репрезентативце.

"Желио бих да не буде императива, да момке опустимо, да кроз игру покажу свој идентитет, све своје способности, да не буду оптерећени. У животу свако има успона и падова. Никада нећу положити све тренерске испите, иако се страшно трудим. Наравно да хоћу највише. Рукомет се игра у 200 држава и бити међу пет, а да не причам четврти, трећи, други или први је велика ствар. Не осјећам се толико храбрим да унапријед кажем да ћемо узети злато. Немам снагу да узимам право другим репрезентацијама, морамо их побиједити на терену, то је поента цијеле приче", казао је хрватски селектор.

Додао је да је одлуку о избору играча за сусрет са Србијом донио самостално, наравно уз консултацију са осталим члановима стручног штаба. Но, он је тај који као кормилар тима сноси одговорност.

Червар, који ће се сутра по 160. пут сједити на клупи Хрватске за оглед са Србијом одабрао је сљедеће играче: Мирка Алиловића, Игора Стевановића, Ивана Чупића, Златка Хорвата, Мануела Штрлека, Ивана Михића, Игора Ворија, Жељка Мусу, Домагоја Дувњака, Марка Мамића, Стипу Мандалинића, Јакова Гојуна, Игора Карачића, Луку Циндрића, Ивана Копљара и Луку Степанчића.

Средњи бек скопског Вардара, актуелног клупског европског шампиона Циндрић нада се да ће оправдати признање које је добио у домовини, када је проглашен за најбољег хрватског рукометаша у 2017. години.

"Напорно смо радили, тренирали и трудили се да спремни дочекамо почетак турнира. Ови који су добили прилику надам се да ће је оправдати. Једва чекамо да крене. Избор за најбољег у Хрватској је велико признање за мене. Да нисам спреман не бих био овдје. Срби су наши добри познаници, срећемо се у клубовима, тако да треба респектовати сваког противника. Поготово Србију, јер биће то прва утакмица, а пуно се очекује од нас. Морамо се психички добро припремити за то што слиједи и хладне главе ући у утакмицу и испунити тактичке замисли које нам предочи тренер", казао је Циндрић, те додао:

"Пуно смо тренирали, радили, припремали се, тако да нас Србија не може изненадити нечим што нисмо видјели. Очекујемо тешку утакмицу, али се надам и вјерујем да имамо снаге. Сигурно нећемо побиједити у десетој минути, јер утакмица траје 60 минута."

Игор Вори, капитен репрезентације Хрватске посебно је истакао одличну атмосферу која влада у тиму, те хемију која је створена између искуснијих и млађих играча.

"Као најстарији могу само дати похвале, јер смо на сваком тренингу дали максимум. Изборник с те стране може бити задовољан. Постоји позитивна нервоза, али када почне утакмица биће пуно лакше и уз помоћ наших навијача надам се да ћемо се веселити, не само сутра, него и кроз цијели турнир. Гледали смо Србију против Словеније и јако су неугодна екипа. Имају страшне појединце и све што су играли до сада је неко заваравање свих нас. Јако их респектујем, њихови играчи играју у сјајним клубовима, гдје су носиоци игре. Да смо фаворити то не пије воду, једино што играмо кући. Неће бити лагано, они долазе растерећени, али вјерујем да смо се у данима иза нас добро припремили не само за Србију, него и за Исланд и Шведску", рекао је Вори.

Истакао је и да је незахвално причати о Загребу и евентуалном пласману у финале, нити треба о томе размишљати, јер до тамо њега и саиграче чека дуг пут.

Управо је сплитска група "А" најзанимљивија, јер ће већ у првом колу 12. јануара осим Хрватске и Србије у 20.30 сати, претходно од 18.15 снаге одмјерити Шведска и Исланд.

Извор: Независне новине