latinica  ћирилица
11/01/2018 |  17:01 | Аутор: РТРС

Потврђен први случај вируса грипа у Српској

У Републици Српској је потврђен први случај вируса грипа, речено је у Институту за јавно здравство Републике Српске.
Фото: Илустрација -
Фото: Илустрација

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Српске Љубица Јандрић рекла Срни да је од почетка сезоне узето 38 узорака и да је микробиолошком анализом у протеклој седмици утврђен један заражени вирусом influence тип "А" /Н3/.

"Ово је први потврђени случај вируса грипа у Републици Српској. Остали анализирани узорци су били негативни", каже Јандрићева.

Она је рекла да су у болницама Републике Српске у току прве седмице у овој години пријављена два случаја тешке акутне респираторне инфекције који захтијевају хоспитализацију, док је од почетка сезоне пријављено укупно 27 обољелих.

"У првој седмици у овој години домови здравља су пријавили 2.025 обољелих од акутних респираторних инфекција и 415 од обољења сличних грипу, што је нешто мање у односу на претходну недјељу", каже Јандрићева.

Она је рекла да је од почетка сезоне регистровано укупно 26.294 акутних респираторних инфекција и 8.059 обољења сличних грипу.

"Према узрасној структури, највећи број обољелих од обољења сличних грипу су дјеца предшколске доби до четири године и дјеца школске доби од пет до четрнаест година, а најнижа у најстаријој узрасној групи од 65 година", каже Јандрићева.

Она је истакла да је највиша стопа инциденције обољења сличној грипи у регији Источно Сарајево, Бањалука и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

"Без обзира што су респираторне инфекције са ниским интензитетом активности, због утврђене присутности вируса грипа, сезоне и нестабилних временских прилика /осцилација температура/, очекује се повећан број обољелих од грипа и свих респираторних инфекција", рекла је Јандрићева.

Извор: Независне новине