latinica  ћирилица
11/01/2018 |  16:37 | Аутор: РТРС

СНСД: Нико са стране неће одређивати које ће празнике Српска славити

Савез независних социјалдемократа /СНСД/ саопштио је данас да Република Српска није наметнула никоме у БиХ шта ће и када да обиљежава, те да исто тако никада неће пристати да јој неко са стране одређује које празнике ће она славити, на шта има право и по Уставу.
СНСД -
СНСД

У саопштењу се наводи да је Република Српска држава српског и свих народа који у њој живе и поштују њене законе, те да ту чињеницу не могу измијенити досадна и стереотипна саопштења Странке демократке акције /СДА/, као ни пријетње Тужилаштвом БиХ, које је очито батина у рукама /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића.

"СДА, која је највећи кривац зашто БиХ нема свој унутрашњи суверенитет, а због утицаја на правосуђе и правну државу, не би смјела да дијели лекције било коме, посебно не цијелом једном народу и једној Републици", поручено је из СНСД-а.

У саопштењу се истиче да није проблем СДА што је Дан Републике 9. јануар, већ је проблем што је то датум када је 1992. године, дакле, прије рата, проглашена Република Српска коју муслимани већ више од двије деценије покушавају представити ратним плијеном Срба.

"Република Српска је настала у миру, бранила се у наметнутом јој рату и као субјект ушла у мировне преговоре у Дејтону. Зато СДА треба добро да размисли шта би прво нестало уколико би нестао Дејтонски мировни споразум", наводе из СНСД-а.

У саопштењу се додаје да је 9. јануара 1992. године, када је настала Република Српска, био прије 21. новембра 1995. године када је БиХ састављена у Дејтону.

Из СНСД-а истичу да дан када је формирана и основана Република Српска није био дан почетка рата, већ је рат почео оног дана кад су муслимани са Хрватима, без воље Срба, сепаратистичким одлукама покушали да Србима наметну БиХ.

"Срби такву БиХ никада нису нити ће прихватити, а видимо да и Хрвати одустају. Овдје су сами Бошњаци и не могу им помоћи странци већ морају договарати са остала два народа како градити будућност", наглашено је у саопштењу.

Извор: СРНА