latinica  ћирилица
11/01/2018 |  15:51 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Нови Град: Помен страдалим Србима на Сувој Међи (ВИДЕО)

Сјећање на 56 бораца Новоградске бригаде Служењем парастоса у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду и прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на гробљима у Пољавницама и Чађавици, данас је обиљежено 25 година од погибије 56 бораца Новоградске бригаде Војске Републике Српске.
Помен Сува Међа - Фото: РТРС
Помен Сува МеђаФото: РТРС

Једанаестог јануара 1993. године на Сувој Међи страдало је 56 бораца Прве новоградске бригаде. Погинули су након упада диверзаната Петог корпуса тзв. Армије Републике БиХ. Породице погинулих, представници борачке организације и општине посјетили су гробове гдје су сахрањени српски борци.

Представници Борачке организације и општине поручили су да српски борци који су дали своје животе за Републику Српску, неће бити заборављени.

"Ми сваке године у сарадњи са локалном заједницом обилазимо гробље у Чађавици и гробље у Пољавницама гдје полажемо вијенце и палимо свијеће за наше погинуле", рекао је Маринско Гачић, предсједник Борачке организације Нови Град.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача истакао је да младе генерације морамо учити шта заиста дешавало да не би опет, како је рекао, дошли у ситуацију да страда српски народ.

Парастос борцима и цивилима служен је у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду.