latinica  ћирилица
11/01/2018 |  14:39 | Аутор: РТРС

Рудари и радници зеничке Жељезаре штрајкују глађу

У тродневни штрајк глађу данас је ступило готово 40 рудара рудника Стара јама у Зеници, због неплаћених накнада и немогућности одласка у пензију, а придружили су им се и обесправљени радници Жељезаре Зеница.

Хазим Шахдан, који је испунио услове за пензију, изјавио је за портал Кликс да су рудари припремили бензин да се запале.

- Доведени смо до тога да су људи сакрили бензин и запалиће се овдје. Ко ће то њима забранити? Овдје треба довести хитну помоћ људима. Ко ће одговарати за ове људе који планирају да се запале? Онда ће рећи да то није требало. Људи немају шта јести и немају више шта изгубити - рекао је Шахдан.

Он је подсјетио да је рудар Шефик Шишић извршио самоубиство због проблема са уплатом доприноса, а рудари се боје да неће бити једини јер не могу саставити крај са крајем.

- Ми смо цијели радни вијек радили овдје, али, због неуплаћених доприноса, не можемо остварити права. Разговарали смо, добили увјерења да ће то бити ријешено, али више немамо гдје. Данас почињемо штрајк глађу до испуњења наших услова. Има нас 44 без икаквих примања, а око 118 рудара имају привремена рјешења са умањеним пензијама. Људи су спремни на све, ми то спречавамо, али не знам до кад ћемо успјети - навео је Шахдан.

Рудари су Влади Федерације БиХ дали рок од три дана да ријеши њихове проблеме, али су додали да и даље вјерују у боље сутра.

Окупљени радници највећих зеничких индустријских гиганата данас су прозивали премијера ФБиХ Фадила Новалића, министра Нермина Џиндића, директоре Рудника мрког угља Зеница и Жељезаре, члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и друге челнике које сматрају одговорима за катастрофалну ситуацију у којој се налазе.

Извор: СРНА