latinica  ћирилица
11/01/2018 |  10:26 | Аутор: РТРС

Преминуо Војислав Вујановић

Познати ликовни, позоришни и књижевни критичар Војислав Вујановић преминуо је у Сарајеву у 81. години.
Војислав Вујановић - Фото: СРНА
Војислав ВујановићФото: СРНА

Датум и мјесто сахране Вујановића, који је преминуо синоћ, биће накнадно објављени.

- Вујановић је оставио снажан печат на стварање, ток и профилисање Међународне ликовне колоније АРТ симпозијум Јахорина. Он је својим критичким освртима и ставовима, али и личним ангажманом, у бројним каталозима и публикацијама значајно допринио афирмацији ликовне умјетности на овим просторима - рекао је оснивач и умјетнички руководилац АРТ симпозијума Јахорина Лазо Савић.

Савић каже да је Вујановић са истинским жаром говорио о љепоти Јахорине, која је представљена на многим сликама, графикама и скулптурама насталим на Колонији.

Он је истакао да је Вујановић дао и снажан печат животу, култури и умјетности Срба који живе у Источном Сарајеву и Сарајеву, али и у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Директор Форум театра из Источног Сарајева Витомир Митрић нагласио је да је Вујановић био један од најбољих пријатеља и сарадника у свим пројектима ове продукције, те да је нарочито допринио развоју драмске умјетности и луткарства на подручју Источног Сарајева, посебно у афирмацији Међународног луткарског фестивала Лут феста, чији је био члан стручног жирија.

Војислав Вујановић рођен је у Греди код Босанске Градишке 1937. године. Школовао се у Бањалуци, Загребу, Сарајеву и Београду. Дипломирао је Оријенталну филологију на Филозофском факултету у Сарајеву.

Радио је као новинар у Ослобођењу, Вечерњим новинама и Радио Сарајеву. Био је члан редакције студентског листа Наши дани, часописа Позориште, Трећег програма Радио Сарајева и часописа Стећак.

Поезију је почео да пише од ране младости, а касније се опредијелио за писање позоришне, ликовне и књижевне критике. Студије, есеје и критике објављивао је у готово свим значајнијим листовима и часописима у БиХ и бившој Југославији.

Поред бројних књига из књижевности и ликовне умјетности, објавио је више монографија из области театарске умјетности.

Био је члан Друштва писаца БиХ, члан Хрватског друштва за знаност и умјетност, члан Управног одбора Српског хуманитарног удружења Добротвор, активни члан и предсједник Ликовне комисије у СКПД Просвјета Сарајево, члан редакције листа ФондекоСвијет, те члан Управног одбора Међународног форума Босна.

Извор: СРНА