latinica  ћирилица
11/01/2018 |  10:09 | Аутор: РТРС

Чолак: Потребна политичка воља за измјену Изборног закона

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Бариша Чолак рекао је да је огроман проблем што легитимно представљање и основни принцип да један народ другом не бира политичке представнике још није прихватљив за бошњачке странке.
Бариша Чолак (Фото: parlament.ba) -
Бариша Чолак (Фото: parlament.ba)

- Уколико то не буде прихваћено, једноставно не можемо доћи до рјешења за измјене Изборног закона БиХ - рекао је Чолак.

Он је додао да постоје шансе да овај закон буде измијењен до општих избора, али да за то треба да постоји политичка воља.

- Упорно се понавља, посебно од бошњачких странака, да приједлог /Хрватског народног сабора/ неће бити подржан. Након тога ће на ред доћи закон који је предложила СДА и увјерен сам да ни он неће добити подршку, барем не у Дому народа, и онда се поставља питање гдје смо - каже Чолак за Глас Српске.

Он је нагласио да је рјешење могуће наћи на трагу одлуке Уставног суда БиХ, који је утврдио да нема дискриминације и да је све усаглашено са Уставом БиХ.

- Очигледно је да још нема спремности да се стање мијења и да буде спроведена одлука Уставног суда и да је на сцени жеља да буде задржан статус кво. Зар заиста некоме одговара да цијела БиХ дође у позицију Мостара - упитао је Чолак.

Он је навео да је међународној заједници стало да дође до рјешења и константно покушава да помогне, али да рјешење мора да нађу домаћи политички субјекти.

Говорећи о коалиционом партнерству на нивоу БиХ, Чолак је рекао да понашање странака поставља питање да ли је партнерство искрено и да ли заиста сви желе да БиХ постане демократска и европска земља.

Извор: СРНА