latinica  ћирилица
10/01/2018 |  19:07 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

"Човјек по имену Уве" међу најтраженијим књигама

Књига "Моја генијална пријатељица" Елене Феранте била је међу најчитанијим дјелима у протеклој години када је Народна и универзитетска библиотека РС у Бањалуци у питању.
Књига - Фото: РТРС
КњигаФото: РТРС

Радња овог дјела смјештена је у предграђе Напуља и дешава се у другој половини педесетих година 20. вијека. С једне стране су сиромаштво и зачеци неког другачијег живота, а са друге богатство маште двије дјевојчице Лиле и Елене. Зашто је толико популарна међу читаоцима можда најбоље описује критика из "Тhe Guardiana" у којој стоји: "Баш ништа слично овој књизи никада раније није објављено."

Читаоци су подједнако тражили и романе Казуа Ишигура, актуелног добитника Нобелове награде за књижевност.

"Такође, доста је посуђивана и књига 'Човјек по имену Уве' Фредрика Бакмана, али и сви романи Јуа Несбеа. Када су у питању домаћи аутори наша читалачка публика тражила је роман 'Нигде нема те' Јелене Бачић-Алимпић, али и дјела Владимира Кецмановића те Дејана Лучића", потврдили су на информативно-позајмном одјељењу НУБ РС. Додали су да су и класици стандардно доста тражени.

И у бањалучкој књижари "Култура" навели су да је једна од најтраженијих књига у години иза нас била "Човјек по имену Уве" Фредрика Бакмана, али да су у великој мјери продавана и "Лагунина" издања "Андрић приче" и "Андрић романи".

Каква су интересовања данашњих тинејџера показује чињеница да је међу најпродаванијим књигама за тај узраст био "Лепота - влогерски приручник с препорукама Јане Дачовић", који објашњава како направити свој влог.

Када је у питању школски узраст тражена су била лектирска издања, али и "Дневник једне штреберке" Рејчел Рене Расел.

Извор: Независне новине