latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:25 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Почиње још један Кустендорф (ВИДЕО)

Почиње још један Кустендорф. 11. Међународни филмски и музички фестивал у Дрвенграду на Мећавнику, од 16. до 21. јануара, окупиће младе филмске ствараоце и великане свјетског ауторског филма, најавио је у Београду оснивач и умјетнички директор фестивала, Емир Кустурица. Фестивал ће отворити редитељ Рубен Ост-лунд, филмом "Сквер", који је и кански побједник.
Почиње Кустендорф - Фото: РТРС
Почиње КустендорфФото: РТРС

Захваљујући међународној репутацији, Кустурица ће и ове године окупити најзначајније свјетске филмске ствараоце, рекао је министар културе Србије Владан Вукосављевић.

"Ако погледамо ко је све био гост на Мећавнику онда ћемо имати енциклопедију најзначајних филмских ствараоца 21.вијека, а дјела тих људи сежу и 20. вијек и представљају узор и свјетионик у области филма", изјавио је министар културе и иноформисања Србије Владан Вукосављевић.

У такмичарском програму биће приказан 21 филм из Србије и још 13 земаља. На конкурс је пристигло више од 600 филмова, а у селекцији су филмови који се издвајају стилом, техничким умијећем и аутентичним погледом на свијет.

"Дужи кадрови и много краћи кадрови, непостојање стила. То је главна карактеристика појединаца који немају заједничке именитеље који смо ми некада имали, а који су били одређивани великим именима, односно критичарима", истакао је оснивач Кустендорфа Емир Кустурица.

Гдје је филм данас и каква му је судбина, да ли је телевизијска серија постала бољи медиј за изражавање, идеја је водиља овогодишњег фестивала. Са контроверзном серијом “Млади папа”, гост Кустендорфа биће и прослављенио редитељ Пауло Сорентино.

"Врло често долази до конфузије и код критике која то више није која прави неке интроспективне походе у суштину па смо ми ове године хтјели да направимо и с тим у вези позовемо најбоље од свих у овом трентуку, да направимо шта је филм, а шта је телевизијска серија", додао је Кустурица.

На отварању фестивала наступиће амерички гитариста Гери Лукас и јапански бенд "Јапанклан" који пјева на српском језику. Гости Кустендорфа, међу првима ће имати прилику да чују нумере са новог албума Кустурице и “Но смокинг оркестра", а музички програм обогатиће и "Влатко Стефановски трио", француски бенд "Бардо" и "Бајага и инструктори".