latinica  ћирилица
10/01/2018 |  17:00 | Аутор: РТРС

У Кини украден дио експерименталног соларног аутопута

Мање од једне седмице од отварања, експериментални соларни аутопут у Кини привремено је био затворен због крађе.
Пекинг - Фото: РТРС
ПекингФото: РТРС

Први свјетски аутопут саграђен од соларних панела у дужини од километра пуштен је у промет у кинеској источној провинцији Шандонг 28. децембра прошле године. Покривен је са више од 10.000 соларних панела, а састоји се од три слоја - прозирни бетон на врху, фотонапонски панели у средини и изолација на дну.

Постоје и електромагнетне индукционе завојнице које у будућности могу напајати електрична возила док возе изнад, а систем се може загријавати како би топио снијег и лед.

Међутим, 2. јануара рутинска дневна инспекција је открила да се на соларној плочи недостаје одсјечак од 15 цм, на површини од 185 цм. По свим индицијама, неко је панеле намјерно одвојио, оштећујући при том околне панеле.

Оштећени дио је већ поправљен, истрага о крађи је у току, али још увијек не постоји оправдано објашњење зашто би неко желио украсти мали комад јефтиног соларног панела који чак није довољан ни за личну употребу. Ако је циљ био саботажа, кривци би оштетили већи дио.

Радник на изградњи пута није искључио могућност да је крађа рад професионалног тима који би могао бити заинтересован за крађу технологије како би понудио сличан производ по нижим цијенама, с обзиром на то да та пракса није неуобичајена у Кини.

Ипак, пут је поново отворен, а ниједан панел није нестао од кад су украдени замијењени, јавља Спутњик.

Извор: Независне новине