latinica  ћирилица
10/01/2018 |  14:49 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Кустурица у Београду представио програм 11. Кустендорфа

Једанаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф који ће бити одржан од 16. до 21. јануара у Дрвенграду, на Мокрој Гори, окупиће младе филмске ствараоце и великане свјетског ауторског филма, најавио је у Београду оснивач и умјетнички директор фестивала, Емир Кустурица. Фестивал ће отворити редитељ Рубен Остлунд, кански побједник филмом "Сквер".
Најава Кустендорфа - Фото: РТРС
Најава КустендорфаФото: РТРС

"Захваљујући свом имену и међународној репутацији Кустурица успјева да окупи најзначајније угледне филмске ствраоце из свијета филма”, рекао је министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, наводећи да се Србија дичи овим фестивалом за који је Министарство издвојило 25 милиона динара.
 
"Ако погледамо ко је све био гост на Мећавнику онда ћемо имати енциклопедију најзначајних филмских ствараоца 21. вијека, а дјела тих људи сежу и 20. вијек и представљају узор и свјетионик у области филма”, навео је Вукосављевић.

У такмичарског програму биће приказан 21 филм домаћих и иностраних аутора из Србије и још 13 земаља који ће се борити за фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје, а биће додијељена и награда "Вилко Филач" за најбољу фотографију.

На конкурс је пристигло више од 600 филмова, а у селекцији су филмови који се издвајају о стилу, техничком умијећу и аутентичним погледом на свијет.

"Дужи кадрови и много краћи кадрови, непостојање стила. То је главна карактеристика појединаца који немају заједничке именитеље који смо ми некада имали, а који су били одређивани великим именима, односно критичарима”, истакао је Кустурица

Гдје је филм данас и каква му је судбина, да ли је телевизијска серија постала бољи медиј за изражавање од филма, идеја је водиља овогодишњег фестивала, јер филм мијења свој карактер у односу на вријеме када је Кустендорф основан, рекао је Кустурица.

У складу са тим и гост Кустендорфа биће и прослављенио редитељ Пауло Сорентино са контроверзном серијом "Млади папа". 

"Данас не постоји законитост кинематографије, постоји тржиште које порађа оно што филмски радници треба да раде и врло често долази до конфузије и код критике која то више није која прави неке интроспективне походе у суштину па смо ми ове године хтјели да направимо и с тим у вези позовемо најбоље од свих у овом трентуку, да направимо шта је филм, а шта је телевизијска серија", објаснио је оснивач Кустендорфа.

Ретроспектива великана биће посвећена истакнутим умјетницима, глумцу Александру Берчеку и редитељу Паулу Сорентину, а у овом програму биће приказани и филмови из 1967.године "Бреза" Анте Бабаје и "Празник" Ђорђа Кадијевића.

У музичком дијелу програма, на отварању фестивала наступиће амерички гитариста Гери Лукас и јапански бенд "Јапанклан" који пјева на српском језику.

Гости Кустендорфа, међу првима ће имати прилику да чују нумере са новог албума Емира Кустурице и "Но смокинг оркестра", а музички програм обогатиће и "Влатко Стефановски трио", француски бенд "Барбо" и "Бајага и инструктори".

Извор: Д. Грубић/РТРС