latinica  ћирилица
10/01/2018 |  12:39 | Аутор: РТРС

Златно млијеко од куркуме: Припрема и користи за здравље

Куркума је зачин из породице ђумбира и сматра се једним од најбољих и најљековитијих зачина и хранљивих суплемената.
Млијеко од куркуме - Фото: илустрација
Млијеко од куркумеФото: илустрација

Ова биљка најбоље успјева у Индији и југоисточној Азији, на температурама између 20 и 30 степени и потребне су јој обилне падавине како би успјела. Бројна истраживања су утврдила да благотворно дјелује како на тијело, тако и на мозак.

Овај чудотворни зачин се користи у медицинске сврхе више од 4.000 година, а код нас се најлакше може пронаћи у свом прашкастом облику. Има природне антизапаљенске састојке, повећава антиоксидансни капацитет тијела, помаже боље функцкионисање мозга и смањује ризик од обољења мозга, смањује ризик од срчаних обољења, помаже у спречавању и развијању рака и Алцхајмерове болести, дјелује против депресије и успорава старење и болести повезане са старењем.

Осим тога, јача имуни систем, помаже здраво варење, чисти јетру, регулише метаболизам, одличан је за изглед коже, смањује ниво лошег холестерола и смањује ризик од срчаних болести.

Највећи број његових љековитих својстава је због моћног састојка по имену куркумин. Куркума има пријатан земљаст и благ укус који може да трансформише свако јело. Савршено иде уз поврће, месо, али и уз доручак и дезерте. Не заборавите само да чак и мала количина куркуме може цијело јело да пребоји у жуто.

Уколико вас занима на који начин можете да добијете своју дневну дозу куркуме, ево неколико приједлога: супе, паприкаши и чили сосеви, можете га јести са пире кромпиром, са палачинкама и вафлима, у јогурту, смутијима, салатама, свеже цеђеном соку од јабуке, цвекле и шаргарапе.

Међутим, посебан начин за конзумирање овог свемоћног зачина јесте у златном млијеку од куркуме.

Овај напитак је одличан начин да током зиме останете угријани и сјајна је алтернатива за чај, какао или кафу. Оно се прави од немасног млијека помијешаног са зачинима као што су куркума, ђумбир и црна папричица. Сва четири састојка су кључна за добијање најбољег укуса, али и здравствених користи, због којих је најприје и битан. Такође, можете додати и још неке зачине и заслађиваче како бисте добили што пријатнији и пунији укус.

Састојци које можете користити су: двије шоље немасног млијека по избору, једна супена кашика сировог меда, једна супена кашика кокосовог уља, једна супена кашика мљевене куркуме, једна супена кашика мљевеног цимета, мало црне папричице и ђумбира.

Помијешајте све састојке и заједно са немасним млијеком скувајте и сачекајте да се прохлади док не буде млако, сипајте у своју омиљену шољу и уживајте. Можете га пити заслађено или незаслађено, у зависности од вашег укуса. Умјесто шећера можете додати кашичицу меда или јаворовог сирупа, али и ванила или кокосово уље могу бити одлични начини да се повећа апсорпција овог напитка.

Најбоље би било уколико имате свјеж корјен куркуме, али с обзиром на то да га је понекад тешко наћи, практичније је да узмете куркуму у праху. Пак, уколико успијете да пронађете овај чаробни корјен, ољуштите и уситните око два и по центриметра. Уколико користите свјежу куркуму или ђумбир, требало би да процједите млијеко прије него што га попијете како бисте елиминисали све ситне комадиће који су преостали.

Као и сама куркума, и златно млијеко од куркуме има готово исте бенефите по здравље човјека. Побољшава имунитет, олакшава бол у грлу и елиминише кашаљ сасвим природно, лијечи проблеме са варењем, смањује запаљење у тијелу, детоксификује јетру, чисти крв, спрјечава хроничне болести и садржи моћне антиоксидансе.

Дакле, уколико желите да појачате зимску и празничну чаролију, ујутру умјесто прве кафе, или предвече умјесто чаја или какаоа, својим најдражима припремите овај топли и слатки напитак јер не само да ћете уживати у њему, већ ћете помоћи и свом здрављу, али и изгледу.

Извор: кодрен.com