latinica  ћирилица
10/01/2018 |  11:50 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Колико користимо ЕУ фондове? (ВИДЕО)

Иако су фондови Европске уније приступачни организацијама, институцијама, установама, јавним и приватним предузећима, на жалост, не користимо их у довољној мјери.
Колико користимо ЕУ фондове? - Фото: РТРС
Колико користимо ЕУ фондове?Фото: РТРС

Како би их приближили потенцијалним корисницима, Градска управа у Бијељини формирала је Одсјек за локални и економски развој и европске интеграције који потенцијалним корисницима шаљу позиве о фондовима, тј. грантовима, али им и помажу приликом слања апликација. За сада, фондове Европске уније највише су искористиле невладине организације.

Бијељинска коалиција "Колоси" је организација која окупља 13 удружења особа са инвалидитетом и формирана је средствима Европске уније.

Захваљујући обукама и активностима које су радили по европским принципима, успјели су да реализују бројне пројекте вриједне неколико хиљада па до стотину хиљада КМ.

"Успјели смо у поплавама доста да урадимо кроз европске пројекте, и надамо се у будућности да ћемо да радимо на запошљавању особа са инвалидиитетом и на обуци. Наш превасходни циљ је да посредством ових пројеката, кроз информационе технологије обучимо што више наших чланова да би могли путем друштвених мрежа добивати информације", рекао је Милорад Јовић, предсједник коалиције "Колоси" из Бијељине.

Заинтересованост приватних предузећа за средства која могу добити из фондова Европске уније на ниском је нивоу.

Предузеће "Ракић комерц" из Бијељине које се бави производњом конзумних јаја са својим пројектом изградње фабрике сточне хране подржан је од Европске уније и Развојног програма Уједињених нација у оквиру пројекта локални и интегрисан развој.

Испуњавали су потребне услове, имали су грађевинску дозволу и све плаћене обавезе према Пореској управи и Управи за индиректно опорезивање.

"Ми доприносимо нашој локалној заједници тако што ћемо упослити 16 нових радника до краја 2018. године. Наш рад прати УНДП до краја ове године, али и у наредне три године људи из УНДП-а ће нас повремено обилазити да виде како се све одвија", истакла је Драгана Ристић, економиста у фирми "Ракић комерц" у Бијељини.

За разлику од осталих, када град односно јавна управа аплицира увијек се тражи суфинансирање које износи од 20 до 50 одсто што је повољно јер се добијају знатна средства која се не морају враћати.

"Уколико имате капацитете, можете да се пријављујете на више пројеката. Они морају бити смислени и везани за стратешка документа и да се остваре резултати. Тренутно имплементирамо седам пројеката, три су управо завршена у протеклом периоду тако да је у једном моменту било десет пројеката које проводимо", нагласила је Анкица Тодоровић, шеф Одсјека за локални развој и европске интеграције.

Позитиван примјер је Словенија које је у 2016. године повукла 100 одсто средстава од Европске уније.

Управо је то оно што и нама може помоћи, те су формирани тимови који ће оспособити људе да могу квалитетно аплицирати на пројекте како због сопственог незнања не бисмо изгубили знатна бесповратна средства.