latinica  ћирилица
10/01/2018 |  09:21 ⇒ 09:47 | Аутор: РТРС

Премијера "Легенде о Коловрату" у Београду (ВИДЕО)

На репертоару биоскопа у Србији, а ускоро и у Бањалуци, налази се несвакидашње филмско остварење "Легенда о Коловрату", највећи продукцијски подухват у руској кинематографији.
Руски филм "Легенда о Коловрату" - Фото: Screenshot/YouTube
Руски филм "Легенда о Коловрату"Фото: Screenshot/YouTube

Овај епски спектакл обара рекорде гледаности у Русији, гдје га је до сада видјело више од пет милиона гледалаца, а ових дана биће у прилици да га погледа и публика у републици Српској. Београдској премијери филма присуствовао је главни глумац Иља Малаков.

"Легенда о Коловрату" води гледаоце у 13. вијек, када су монголске ратне хорде предвођене Бату Каном, контролисале већину свијета. На походу ка Европи, Монголи су нападали преостале руске кнежевине које су им се нашле на путу, али  им се супротставља 17 неустрашивих и снажних јунака на челу са тајанственим храбрим ратником. Ово је прича о храбрости, издржљивости и пожртвованости за своју земљу. За тумача насловне улоге међу бројним кандидатима изабран је млади глумац Иља Малаков, који је освојио срце београдске публике.

- Ова улога је мој први велики пројекат. Он у себи спаја историјску компоненту и фантастику у неку врсту блокбастера и мислим да ће због тога бити занимљив за гледање свим узрастима, како младима, тако и одраслима - каже Малаков.

Овај епски спектакл режирали су Џаник Фајзијев и дебитант Иван Шурховетски, а кориштена је најсавременија технологија да би се вјерно приказао подухват који је промијенио ток руске историје. Уз специјалне ефекте на којима је радило више од 450 стручњака из неколико земаља, дочаране су јединствене сцене борбе између руских витезова и монголских Татара. За потребе филма направљено је скоро 300 уникатних костима од материјала специјално допремљених из Индије, Турске, Кине и Монголије. Улога Коловрата била је захтјевна и у физичком смислу, а Малаков није користио каскадере.

- Да, било је тешко. Али, хвала Богу, ја сам се увијек бавио спортом, или рвањем или плесом, али у цјелини су мишићи и рефлекси у форми и добар тим професионалних каскадера ми је помогао да свој посао урадим сам, без дублера и замјене.  Једина ствар коју нисмо могли да предвидимо је да ће оклоп и опрема бити тако тешки, независно од тога колико смо је добро повезали, покрети су били спутани. И на то смо се морали постепено привикавати од почетка снимања. То је било компликовано, па чак и узјахивање коња је било сложено... али тако је - открива главни глумац.

На посебној претпремијери, филм је одгледао и руски предсједник Владимир Путин, оцјенивши да је ријеч о импресивном филму који дира у душу, а посебне похвале упутио је Иљи Малакову.

- Имао је добар утисак, рекао је да је филм упечатљив и да му се допала глума. То је било важно, а за мене је у том моменту било дирљиво зато што је то први сусрет са човјеком те величине. Упутио је лијепе ријечи које мотивишу на даљњи добар рад. Мислим да је то веома важно за филм - рекао је Малаков.

"Легенда о Коловрату" је прича о храбрости, одговорности, издржљивости и пожртвованости за своју земљу. Малаков сматра да за хероје не постоји одређена епоха – било их је некада, има их сада и биће их увијек. Свјестан је да оваква улога може да промијени каријеру, па и живот младом глумцу.

- У добром смислу то може како да помогне, али и засмета, зависи од човјека, како он располаже својом судбином. У сваком случају то је велика шанса за даљњи развој. На примјер, да није било овог филма, не бих био у Србији гдје сам први пут. Ово су веома важни моменти у мом животу, како људски, тако и глумачки. Надам се да ће бити више кастинга, понуда и улога, те могућности да развијам каријеру - каже млади глумац.

Занимљива прича, базирана на предању, атрактивно испричана савременим визуелним средствима, привукла је пажњу и ван граница Русије, о чему свједочи податак да је више од 80 земаља откупило права за приказивање овог филма. Он наставља свој биоскопски живот у региону, гдје ће, нема сумње, привући пажњу поклоника филмске умјетности.