latinica  ћирилица
10/01/2018 |  09:16 | Аутор: РТРС

Грчка демантује: Нема договора око имена Македоније

Атина је демантовала вијест коју су пренијели албански медији да су се Грчка и Македонија коначно договориле око имена бивше југословенске републике.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Поводом вијести коју су пренијели македонски медији, а која гласи да су Атина и Скопље постигли договор да се Македонија зове "Република нова Македонија" демантом је реаговало грчко министарство спољних послова, пишу Вечерње новости.

Министарство спољних послова Грчке поводом писања албанских медија да су Атина и Скопље постигли договор око имена Македоније, као и да ће оно бити "Република нова Македонија", саопштило је да се ради о албанској провокацији и одбацило такву вијест као нетачну, преносе грчки медији.

У саопштењу се наводи да се ради о чудном и непознатом сајту, као и да није први пут да се неки албански сајт бави "сценаријима" за име Македоније.

Како су раније пренијели албански медији, Атина и Скопље су се наводно договориле да Македонија промијени име у "Република Нова Македонија". Вијест је наводно потекла од грчког листа Прото тема који се позивао на албански портал infoschip.com

О овоме се пише у тренутку када се замјеник премијера Македоније, Албанац Бујар Османи, налази у посјети Атини.

Албански портал се позвао на "поуздане грчке изворе" и навео да је нови договорени пун званичан назив државе "Република Нова Македонија", или скраћено "Нова Македонија", а оба су наведена у верзијама на македонском, енглеском, грчком и албанском језику, пренијела је Прото тема.

Извор: Вечерње