latinica  ћирилица
09/01/2018 |  19:27 | Аутор: РТРС

Китаровићева и Ердоган разговарали о ситуацији у БиХ

Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић разговарала је у Анкари са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом о односима са ЕУ, управљању миграцијама, те о ситуацији у региону, прије свега, у БиХ.
Колинда Грабар Китаровић и Реџеп Тајип Ердоган - Фото: ТАНЈУГ
Колинда Грабар Китаровић и Реџеп Тајип ЕрдоганФото: ТАНЈУГ

Ердоган је на конференцији за новинаре након састанка оцијенио посјету Китаровицћве веома корисном и успјешном.

"Ово је вјетар у леда развоју наших билатералних односа, али и односа у региону који дијелимо", рекао је Ердоган.

Он је навео да су разговарали и о стању у БиХ у вези са Дејтонским споразумом, додајући да је положај Хрвата унутрашње питање БиХ, преносе хрватски медији.

"Имамо сталну тежњу да помогнемо, али без директива како треба радити", рекао је Ердоган.

Он је истакао да је важна војна сарадња Турске и Хрватске, те да односе двије земље треба још више конкретизовати на разним пољима.

Китаровићева, која је данас допутовала у једнодневну посјету Турској, рекла је на конференцији за новинаре да ове двије земље имају одличне односе, без отворених питања, али да постоји простор за побољшање, посебно у области привреде и инвестиција.

"Желим да нагласим велику важност уставне равноправности сва три конститутивна народа у БиХ и потребе да се настави са уставним реформама", рекла је Китаровићева и додала да су се сагласили да је чланство у НАТО-у пут за све земље у југоисточној Европи, а да ће им Хрватска пружити помоћ.

Извор: СРНА