latinica  ћирилица
09/01/2018 |  17:54 | Аутор: РТРС

"Хрватска не размишља о другом одлагалишту, осим о Трговској гори"

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да Хрватска не размишља о другој локацији за одлагање радиоактивног отпада, осим оног на Трговској гори у близини границе са БиХ, те да због тога и није изненађење да је, према писању медија, одбила да тај отпад складишти заједно са Словенијом.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је Срни рекао да одбијање Хрватске није изненађење, већ логичан потез након ранијих одлука из те државе.

Он је оцијенио нелогичним образложење Хрватске да одлагалиште које је планирала Словенија није адекватно, јер се налази у водопропусном појасу и у близини изворишта са којих се водом снабдијева Загреб.

"Ту нема логике, с обзиром да ће Словенија градити одлагалиште на локацији која је раније одређена и хрватско одбијање да радиоактивни отпад буде одложен заједно у стварности значи да ће умјесто једног одлагалишта бити два", додао је Дрљача.

Према његовим ријечима, евидентно је да се Хрватска много раније одлучила за локацију Трговска гора и да су на ту локацију цијело вријеме типовали, што је видљиво из начина провођења процедура јавне расправе и чињенице да нису уважене примједбе које су том приликом упућене.

Дрљача каже да је раније било јасно да Хрватска не размишља о другој локацији, без обзира на противљење грађана општина Нови Град и Двор.

"Сматрам да је одлука много раније донесена, а све што се накнадно дешавало указује управо на то. Ми ћемо се и даље борити да бисмо заштитили интересе општине Нови Град и њених грађана, јер ова општина уз одлагалиште у непосредној близини нема перспективу", рекао је Дрљача.

Дрљача каже да је општина Нови Град покренула иницијативу за заштиту ријеке Уне и упозорио да уколико буде настављена реализација планова Хрватске о изградњи одлагалишта у непосредној близини границе са Републиком Српском и БиХ, то неће бити у складу са међународним прописима.

Према писању листа "Дојче веле", Хрватска је одбила приједлог Словеније о изградњи заједничког одлагалишта нуклеарног отпада у Врбини у близини нуклеарке Кршко и готово је сигурно да ће овај проблем хрватска страна сама рјешавати изградњом одлагалишта на Трговској гори у близини границе са БиХ.

Лист је пренио изјаву директора хрватског Државног завода за радиолошку и нуклеарну безбједност Саше Медаковића да Трговска гора не би била трајно одлагалиште, већ само надземно складиште на период од 20 до 30 година, док нуклеарка Кршко не престане с радом и не буде уклоњена.

Планирана локације Трговска гора у општини Двор у Хрватској је у непосредној близини изворишта Млакве са којег се водом снабдијева општина Нови Град, а удаљено је мање од три километра од границе са БиХ.

Извор: СРНА