latinica  ћирилица
09/01/2018 |  14:02 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Принцеза Катарина обишла УКЦ РС и Дом "Рада Врањешевић"

Принцеза Катарина Карађорђевић традиционално је у оквиру посјете Српској поводом обиљежавања Дана Републике посјетила и штићенике Дома за незбринуту дјецу "Рада Врањешевић" у Бањалуци и уручила им поклоне поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике.
УКЦ Бања Лука - Фото: РТРС
УКЦ Бања ЛукаФото: РТРС

Принцеза Катарина рекла је да јој је увијек пуно срце када посјети Републику Српску и када је у прилици да обрадује најмлађе вриједним поклонима.

"Мој супруг, престолонаследник Александар и ја наставићемо да помажемо дјецу у Републици Српској уз помоћ наших пријатеља из дијаспоре", рекла је принцеза Катарина новинарима.

Она је истакла да ријека Дрина није граница, да су грађани Републике увијек у мислима краљевског пара, те оцијенила да би наредне године требало да дођу уочи обиљежавања Дана Републике, како би више времена провели у Српској.

"Република Српска је у нашим срцима, жељели бисмо да дођемо чешће и помогнемо колико можемо свима коме је то потребно и желим да знам на који начин можемо да помогнемо", рекла је принцеза Катарина.

Она је оцијенила да ће ова година бити пуно боља од претходних.

"За просперитет грађана потребна нам је добра економија и људи у Републици Српској имају право на добар и квалитетан живот", рекла је принцеза Катарина.

Она је поручила да су врата Белог двора увијек отворена за малишане из Дома који желе да посјете њихов дом.

"Бели двор није само наша кућа, него и кућа за сву нашу децу из Србије и Републике Српске, којима желим да поручим да је љубав најважнија и да мислимо једни о другима", истакла је принцеза Катарина.

Директор Дома "Рада Врањешевић" Владимир Кајкут изразио је захвалност што је принцеза Катарина обрадовала малишане вриједним поклонима, те изразио задовољство што је ова посјета већ постала традиција, поводом обиљежавања Дана Републике.

"Дјеца су имала прилику и да посјете Бели двор, што им је било велико задовољство", рекао је Кајкут.

Према његовим ријечима, у Дому је тренутно смјештено 87 штићеника, од беба до студената, којима радници Дома успијевају да обезбиједе добре услове за живот.

Постоји могућност да представници њених фондација из Лондона, Чикага, Торонта, Атине, или Београд дођу и клиничком центру донирају неке од неопходних апарата, каже принцеза Катарина.

Такође је подсјетила на велику медицинску конференцију која се одржава у јуну у у Београду на којој учествује 500 љекара из Србије и око стотину иностраних из великих свјетских клиника, а учешће љекара из Српске, каже, у будућности, могло би бити и још веће.