latinica  ћирилица
09/01/2018 |  11:33 ⇒ 14:35 | Аутор: РТРС

Након двије године разговарали Пјонгјанг и Сеул

Сјеверна и Јужна Кореја постигле договор о преговорима у циљу смиривања тензија, саопштиле су обје стране послије првог сусрета званичника након двије године.

Двије земље су се "сложиле да стишају садашње војне тензије и да о томе одрже војне преговоре", наводи се у сапоштењу.

Након састанка је саопштено и да ће спортисти и сјевернокорејски званичници отпутовати на Зимске олимпијске игре у Јужној Кореји у фебруару.

Сјеверна Кореја ће послати у Јужну Креју делегацију коју ће чинити чланови Националног олимпијског комитета, спортисти, навијачи, новинари. Јужна Кореја ће, како се наводи, сјевернокорејском тиму обезбиједити опрему.

Пјонгјанг је приједлог о слању делегације изнио јутрос на преговорима двије Кореје, првим послије двије године.

Прије тога саопштено је да су се двије Кореје сагласиледа обнове хитну војну линију, саопштила је јужнокорејска влада. Војна линија која је обновљена најприје ће служити за спречавање инцидената у Жутом мору, јавила је агенција Јонхап.

Војни званичници Јужне Кореје већ су провјерили везу са Сјеверном Корејом на западној обали.

"У овом тренутку власти Југа и Сејвера могу да контактирају у западном сектору. Наша земља је с тим у вези одлучила да од сриједе у 8 часова (поноћ́ по средњеевропском времену) нормализује ову линију“, саопштио је јужнокорејски званичник.

Према његовим ријечима, остало је да се ријеше још нека "техничка питања".

Делегације су се састале у демилитаризованој зони - у селу Панмунџон.

До отопљавања односа дошло је пошто је лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун најавио 1. јануара, у новогодишњем обраћању, могућност учешћа сјевернокорејских спортиста на ЗОИ у Јужној Кореји, упркос тензијама између двије земље због нуклеарног и балистичког програма Пјонгјанга.

Јужна Кореја ће бити домаћин Зимских олимпијских игара од 9. до 15. фебруара, док Параолимпијске игре почињу 9. марта.

Извор: Агенције