latinica  ћирилица
08/01/2018 |  22:14 | Аутор: РТРС

Старјешине ВРС: Тражити путеве јачања Српске

Организација старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ честитала је 9. јануар - Дан Републике предсједнику Милораду Додику, премијеру Жељки Цвијановић, борцима и старјешинама ВРС и свим грађанима, истичући да је обавеза институција и свих патриотских снага, без обзира на партијске разлике, да зауставе девастирање Српске и траже путеве њеног јачања.
Скупштина старјешина ВРС (архива) - Фото: РТРС
Скупштина старјешина ВРС (архива)Фото: РТРС

"Овогодишњи Дан Републике Српске обиљежа се у сложеним политичко-безбједносним условима, у којима одређене снаге, првенствено из Сарајева, фрустриране неоствареним ратним циљевима кидишу на Републику Српску и створене вриједности одбрамбено-отаџбинског рата, у нади да ће их уз помоћ моћних свјетских кругова остварити", наводи се у саопштењу.

Из Организације тим поводом подсјећају на покушаје забране обиљежавање Дана Републике, оспоравање референдума као легитимног демократског права за исказивање опредјељења, те на суђење само Србима ради њихове даље сатанизације као јединих криваца за рат.

"Обавеза је институција Републике Српске и свих патриотских снага, да без обзира на партијске разлике, зауставе девастирање Републике Српске и траже путеве њеног јачања уз пуну заштиту категорија бораца који су у одбрамбено-отаџбинском рату дали највише", наводи се у саопштењу.

У томе је посебна обавеза изабраних челних људи Српске и свих представника српског народа у заједничким институцијама БиХ, наглашавају из Организације старјешина Војске Републике Српске.

У Бањалуци ће сутра бити обиљежен Дан Републике Српске низом манифестација којима ће присуствовати званичници Републике Српске, Србије, представници Српске у институцијама БиХ, те бројне званице из региона и свијета.

Његова светост патријарх српски Иринеј сутра ће у Бањалуци, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму Христа Спаситеља.

Извор: СРНА