latinica  ћирилица
08/01/2018 |  17:58 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

У Културном центру Пале постављена изложба о стварању Српске (ВИДЕО)

Поводом Дана републике у Културном центру у Палама постављена је јединствена изложба експоната и докумената из периода стварања Републике Српске.
Пале: Отворена изложба поводом Дана Републике Српске - Фото: РТРС
Пале: Отворена изложба поводом Дана Републике СрпскеФото: РТРС

Симболика 9. јануара, Дана Републике огледа се у девет униформи Војске Републике Српске. Амблеми ратних јединица, ордени, службене новине, први Устав и друга документа, фотографије свједоче о историјском тренутку настајања и одбране Републике Српске.

Ђорђе Кардум, аутор изложбе, истиче да је њен циљ да очува сјећање на вријеме стварања Српске. Изложба је многе вратила у дане искушења, када је стварана Република Српска. Тек сталном поставком експоната и докумената у будућем Музеју Републике у Палама приближићемо бурну и блиску историју младим нараштајима.

Бошко Југовић, начелник општине Пале, истакао је да је дефинитивно договорено да ће Музеј Српске бити у Палама и да ће служити младим нараштајима и генерацијама да знају за шта су се борили њихови дједови и очеви.

Дан Републике с посебним сензибилитетом обиљежава се у сарајевско-романијској регији. Прегалаштвом посланика првог сазива Народне скупштине у Сарајеву настала је Република Српска, а њен први устав написан је у Палама.

"Сјећам да смо још пред Нову годину 1992. донијелу одлуку да формирамо Републику Српску до православне Нове године. Данас власт у Српској треба да створи услове да млади остану овдје и развијају Српску. Она ће увијек постојати и не може се избрисати гумицом, а може нестати само у два случаја - ако се уједини са Србијом или ако би лоша економска ситуација и међусобне свађе буду допринијели њеном укидању", рекао је први предсједник Скупштине Српског народа у БиХ Момчило Крајишник.

Настала у миру, Република Српска одбрањена је у Одбрамбено-отаџбинском рату, животима готово 30.000 српских синова. Зато је обавеза, али и част поклонити се њиховим сјенима.

Током полагања вијенаца на спомен обиљежју у Палама, словеначки војници ЕУФОР-а непрестано су фотографисали учеснике достојанственог скупа. Нико им зато није упутио ниједну ријеч, осим поруке да ће се рођендан Српске увијек славити.