latinica  ћирилица
08/01/2018 |  15:31 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Пелагићево: Бескућник за Божић од мјештана добио нову кућу (ВИДЕО)

Цвјетку Ивановићу из Ћендића у Пелагићеву, суграђани и људи добре воље из сусједних мјеста саградили су кућу, на мјесту гдје је стара дашчара изгорјела 2016. године. Ових дана у кућу је уведена водоводна, а у прољеће планирају електро-инсталацију и малтерисање.
Нова кућа за Цвјетка Ивановића из  Пелагићева - Фото: РТРС
Нова кућа за Цвјетка Ивановића из ПелагићеваФото: РТРС

Први који су Цвјетку притекли у помоћ за градњу куће су млади из Пелагићева и сусједног Обудовца. Ништа вредније, кажу, нема од потребе да се помогне немоћнима. Тим поводом организована је хуманитарна журка на којој је наплаћиван улаз.

Сакупљено је 1.400 КМ што је, како кажу, сасвм довољно било за почетак. Помагало се како се могло, и колико је ко имао. Општина је уплатила 1.500 марака, а сам одборник у Пелагићеву Душан Марјановић од срца је дао 300 марака.

Акција прикупљања помоћи трајала је годину, а градња 14 дана. Нова кућа на новом темељу од 45 квадратних метара, са вратима и прозорима, изграђена је на мјесту гдје је стара кућа изгорјела, прије годину и по. Најзаслужнији, ипак, за овај хуман подвиг свакако је Стевица Стевановић. И кад су неки одустајали, он је, са још некима, настављао градњу куће до краја.

"Искрено, није ми било ни тешко, а ни лако. Било је и тешких ситуауција када сам помишљао да одустанем, али сада када сам урадио, мислим да ми је пао камен са срца. Када би неком такође затребала помоћ сигурно бих опет помогао, јер је то јако добра ствар и препоручујем свима да помажу", рекао је Стевановић.

Радост је у очима Цјетка Ивановића, инвалида који живи од туђе помоћи, и спава код комшије познаника. Каже да му љепши поклон за Божић није могао припасти.

Посљедњих дана урађена је водоводна инсталација и постављена керамика, а у рано прољеће планирано је увођење електроинсталације и малтерисање куће. Тада ће Цвјетко Ивановић из Пелагићева и уселити у свом нови дом.