latinica  ћирилица
08/01/2018 |  11:08 | Аутор: РТРС

Трнинић: Година у знаку градње аутопутева

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истиче значај инфраструктурних пројеката у области друмског саобраћаја, од којих су неки спремни за реализацију, попут аутопута Бањалука-Приједор-Нови Град, те аутопута према Млиништу.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Трнинић у интервјуу Срни наводи значај аутопута од Вукосавља, Брчког, до Бијељине и границе са Србијом, те напомиње да су о тим пројектима вођени преговори са потенцијалним инвеститорима.

У плану је градња пута Фоча-Шћепан Поље, те припрема пројектне документације за брзи пут од Бијељине, преко Зворника, Милића и Романије до будуће руте три, која ће повезивати овај пут са путем од Источног Сарајева, Пала, Сокоца, до Рогатице и Вишеграда.

Са "мртве тачке" покренуто је и питање изградње моста на Сави код Градишке, која би требало да почне на прољеће.

Трнинић подсјећа да је прије неколико дана са Европском банком за обнову и развој потписан кредитни уговор вриједан 70 милиона евра, за изградњу прве дионице Коридора "Пет це" кроз Републику Српску, од Руданке до Јоховца.

- Када говоримо о друмском саобраћају, отворена је дионица аутопута од Маховљанске петље до Друговића, а најкасније до средине ове године биће завршено и преосталих 25 километара аутопута до Прњавора - наводи Трнинић.

Мост у Братунцу је завршен, извршен је технички пријем и у току је припрема изградње приступних путева, напомиње министар и појашњава да од Управе за индиректно опорезивање очекују градњу заједничког граничног прелаза.

Говорећи о Жељезницама Републике Српске, Трнинић подсјећа да је ово предузеће било у веома тешкој ситуацији, те да се од процеса реструктурисања очекује да предузеће учини самоодрживим и профитабилним.

- Тај процес подразумијева власничко, финансијско и организационо реструктурисање. Добили смо подршку Свјетске банке за реализацију тог пројекта у износу од 51 милион евра - истиче Трнинић.

Највећи дио тих средстава биће утрошен на рјешавање вишка радника, те на измирење обавеза према запосленима у смислу пресуда по заосталим обавезама, исплата пореза, доприноса и заосталих топлих оброка.

Он прецизира да ће до краја процеса реструктурисања Жељезнице имати хиљаду радника мање.

- Ријешили смо имовинске односе за дио жељезничке пруге између Бијељине и Раче, који је био власништво Железница Србије, што смо сада пренијели на Републику Српску. Оспособљено је и 19 километара ускотрачне пруге од Вишеграда према Србији и Мокрој Гори - напомиње Трнинић у интервјуу Срни.

Од ове године кренуће три редовне туристичке линије - петком, суботом и недјељом, што ће значити много за развој туризма ове регије.

Када је ријеч о Аеродрому Бањалука, Трнинић је рекао да је, нажалост, изгубљен карго превоз са Турском, те да ни преговори са различитим авио-оператерима нису дали очекиване резултате.

- У прошлој години у санацију објеката на Аеродрому уложено је седам милиона КМ, што ће Аеродрому донијети модеран изглед, како би заинтересованим авио-оператерима могли понудити квалитетнију услугу - поручује Трнинић.

Он подсјећа да Српска, за сада, има редовне линије само према Београду, али да је за ову годину промијењена стратегија развоја Аеродрома, која би у другој половини 2018. требало да доведе до знатног повећања авио-саобраћаја.

Трнинић оцјењује да су Поште Српске успјеле да опстану у врло тешким околностима и поред конкуренције других предузећа, која нуде сличне услуге.

- Наше Поште развијају различите модерне видове поштанских и других услуга, што иде у добром правцу и надам се да ћемо ове године ићи и са развојем поштанске штедионице - најављује Трнинић.

Јавно предузеће Путеви Српске су, тврди Трнинић, имали много проблема у реализацији основне дјелатности, а то је одржавање регионалних и магистарлних путева, као и инвестиција у том сектору.

- Ипак, успјели смо да одржимо све регионалне и магистралне путеве, који ни у једном тренутку нису били непроходни. Имали смо и значајна улагања у изградњу пута од Котор Вароша према Кнежеву, који је у завршној фази, ради се пут преко Бронзаног мајдана, као и од Градишке према Мраковици, што би требало бити реализовано до краја године - напомиње Трнинић у интервјуу Срни.

Извор: СРНА