latinica  ћирилица
08/01/2018 |  10:29 | Аутор: РТРС

Месић: Усташизација не дозвољава Хрватској да дише

Бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић изјавио је гостујући на ХРТ-у да "усташизација не да Хрватској да дише", те да у цркви постоје "чисти фашисоиди", преноси Танјуг.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Упитан да ли је можда за његов став о Јасеновцу криво образовање, одговорио је како је за то била крива агресија на Хрватску и политика ХДЗ-а, а своје "усташтвовање" деведесетих година приписао је политици ХДЗ-а, јер је та странка, како каже, сматрала да се мора ангажовати све да би се спријечио успјех агресије, пренијела је Хина.

Месић је гостујући јуче на ХРТ-у казао да је за етничко чишћење БиХ најодговорнији Венс-Овенов план, али и да у Хагу није свејдочио ништа лично о генералу Слободану Праљку.

Према његовим реијчима, на почетку је Хрватска помагала одбрани БиХ, али послије Венс-Овеновог плана та се политика мијења.

- Да је била прихватљива, ја бих остао уз Туђмана - рекао је Месић који се са првим хратским предсједником разишао средином 1994. године.

У критичком осврту на Католичку цркву, Месић каже да она има негативну улогу у друштву.

- Имају радикала и клерофашиста у својим редовима. Нису се оградили ни од оног вјероучитеља који позива на клање, нису се осврнули ни на знакове са словом "У" и крстом унутар њега. То су били крсташи, након Другог свјетског рата, негдје су се звали шкрипарима јер су очекивали сукоб истока и запада - казао је Месић.

За данашње стање у Хрватској рекао је како се догађа једна пошаст, а то је "да се мијења историја и да се побједници из Другог свјетског рата проглашавају губитницима, а губитници побједницима".

Како је рекао, кривац за то је образовање, јер се по његовом мишљењу младим људима нуде фалсификати историје.

"Политика није естрада"

За предсједницу Колинду Грабар Китаровић каже да се уживила у улогу због сукоба са премијером Андрејем Пленковићем, те да њено сељење кабинета и ношење заставе подсјећа на Титову штафету.

Занима га, каже, докле ће то трајати, будући да "политика није естрада" и да "популизам не може бити политички изражај".

Месић је у емисији ХРТ-а "Недјељом у 2" на питање аутора Александра Станковића како Китаровић користи овлашћења, подсјетио да је похвалио када је ишла у посјету руском предсједнику Владимиру Путину, али је додао да му је сметало када је послала војску на границу са Русијом.

- Кад је мене Буш питао да шаљем војску у Ирак, ја нисам хтио - рекао је Месић и додао да нема користи од сврставања са политиком Мађарске и Пољске, јер су то државе које ЕУ превише критикује.

За гранични спор са Словенијом Месић криви хрватску дипломатију.

- Састанак Церара са Пленковићем је тотални промашај. То нема смисла. Они се нађу јавно и ни едан не жели да попусти. Требало је да се негдје далеко од јавности састану опуномоћеници једне и друге стране - сматра Месић.

Наводи да је проблем рибарења у Пиранском заливу требало решавати парцијално.

- Хрватска је објективно боље прошла. Требало је то друкчије направити, али Словенци су пред изборима и имају неке друге интересе - сматра Месић.

Упитан да ли Пленковић може да контролише радикалну струју ХДЗ-а, Месић одговара да актуелни премијер не спада у људе који су стварали ХДЗ, да нема ту снагу у структури владајуће странке, те да га је за вођу изабрао "мислећи дио ХДЗ".

Извор: РТС