latinica  ћирилица
08/01/2018 |  08:41 ⇒ 09:13 | Аутор: РТРС

Египат преиспитује признање Косова?

Египат би могао да повуче одлуку о подршци независности Косова, пишу Вечерње новости, наводећи да је прије неколико дана један од најпознатијих и најцјењенијих египатских и арапских новинара Абдел Латиф ел Мањави објавио у дневнику "Ал Масри ал Јоум" текст под насловом "Да ли је вријеме да се преиспита одлука братства?".
Каиро(архив) -
Каиро(архив)

Каиро, је, наиме, у вријеме власти Муслиманског братсва признао Косово 26. јуна 2013. године, неколико дана пред државни удар египатске војске и свргавање с власти дотадашњег предсједника Мухамеда Мурсија.

Новости наводе да је ћорсокак у који је Египат довело Муслиманско братство признањем Косова на неки начин поправила актуелна гарнитура, јер до данас, ни послије пет година од признавања, нису развијени ни дипломатски ни привредни односи Каира с Приштином, нити су отворене амбасаде.

Аутор у дневнику Ал Масри ал Јоум зато каже да би Египат могао да покуша да поправи штету и преиспита одлуку коју је донијело Муслиманско братство, које је тиме жељело да задовољи Америку.

Новости пишу и да имају информације да ће наредних мјесеци Београд детаљно "прочешљати" списак свих држава које су признале независност КиМ и одредити листу оних које би потенцијално могле да ставе на дневни ред преиспитивање те одлуке, те да ће убрзо услиједити опсежна дипломатска акција.

Крајем прошле године Гвинеја Бисао и Суринам су повукли признање КиМ.

Из Министарства спољних послова Србије наводе да су званичиници Омана, Централноафричке Републике, Нигерије, Уганде, Сао Тома и Принципе у више наврата демантовали Приштину, која тврди да су наведене земље признале независност Косова.

Извор: Танјуг